Lapseki Kaymakamlık sergi salonunda otizmli çocuklarımızın hazırladıkları sergi ile başlayan programın ardından, kortej eşliğinde 15 Temmuz Şehit Parkı'na kadar ''Farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi.
Programa Lapseki Kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya, Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Lapseki İlme Milli Eğitim Müdürü Aydın Şafak Kılıçaslan ve otizmli çocuklarımız ile çok sayıda öğrenci katıldılar.
Yürüyüşün ardından 15 Temmuz Şehitler parkında düzenlenen programda bir konuşma yapan Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz” Otizm, yaşamın erken dönemlerinde kendini gösteren ve sosyal ilişkilerde, iletişim kurmada, davranış kalıpları oluşturmada ve bilişsel gelişmede gecikmeler ve sapmalarla izlenen nörobiyolojik bir bozukluk olarak kabul edilmektedir.
Otizm Bir Eksiklik Değil, Farklılıktır. Her insan dünyaya farklı özelliklerle gelmektedir. Herkesin kendine has fiziksel, duygusal ve sosyal yapısı vardır. Herkes için gerekli olan eğitim, otizmli çocuklarımız için aynı zamanda bir tedavi yöntemi olduğundan büyük önem arz etmektedir. Bu açıdan erken teşhisle birlikte verilecek özel eğitim onları toplumsal hayata kazandıracaktır.
Devletimiz, otizmli çocuklarımızın daha iyi şartlara kavuşabilmesi için tüm imkânlarını seferber etmektedir. Bizler de onların sosyal hayatta yer alabilmeleri ve kendi ihtiyaçlarını mümkün olduğunca bağımsız karşılayabilmelerini arzu etmekteyiz. Otizmli bireylerin çocukluktan itibaren önyargı ve ayrımcılığa maruz kalmadan nitelikli eğitim alabilmelerini temin etmek ve onlara daha iyi bir yaşam sağlamak, başta otizmli çocuklarımızın aileleri olmak üzere toplumumuzun her bireyinin görevidir. Otizmin Farkındayız, Onların Yanındayız. Bizler de otizmli çocuklarımızın bu farklılıklarını öğrenmeli onları sevgiyle, bu farklı bilinçle kucaklamalıyız. Bu çocuklarımızın yaşamlarını daha güzel sürdürebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Her türlü şartlarda yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Önemli olan sadece bir gün değil sizin her gün özel olduğunuzu her gün fark edebilmektir. Bu duygu ve düşüncelerle, “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” etkinliklerin otizmli çocuklarımızın yaşamlarına katkı sağlamasını diliyorum”dedi.
 
Ercan Özçetin