Dünyanın en uzun orta açıklığa sahip köprüsü Çanakkale 1915, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait yerden yaklaşık 680 kilometre yüksekte görev yapan GÖKTÜRK-1, uydusundan görüntülendi.
MSB'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda "18 Mart 2022’de açılışı yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü’ne bir de GÖKTÜRK-1 uydumuzun gözünden bakmak ister misiniz?" denilerek fotoğraflar yayınlandı.
ASKERİ İSTİHBARAT UYDUSU: GÖKTÜRK-1
Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden coğrafi kısıtlama olmaksızın görüntü alabilen GÖKTÜRK-1, 5 Aralık 2016 tarihinde Fransız Guyanası'ndan uzaya fırlatılmıştı. Yerden yaklaşık 680 kilometre yüksekte görev yapan GÖKTÜRK-1, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki Keşif Uydu Komutanlığı tarafından idare ediliyor. GÖKTÜRK-1, Türkiye'nin 2009 yılındaki siparişi sonrası Fransız Thales Alenia Space (TAS-F) ile İtalyan TPZ SpA firmalarınca imâl edildi. Üretim aşamasına TUSAŞ da katılarak uydunun çeşitli bileşenlerine yerli imkânlarla imza attı.  GÖKTÜRK-1 uydusunun askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde etmesinin yanısıra uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve altyapı geliştirilmesi, orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da ihtiyaçlara cevap vermesi hedeflendi.  2016 Aralık ayından beri faaliyette olan GÖKTÜRK-1 uydusunun asgari görev ömrü 7 yıl 3 ay olarak gösteriliyor. Yani GÖKTÜRK-1, 2024 yılı başlarında uzay macerasının sonuna gelecek.
Haber Merkezi