Öte yandan, Çardak Beldesinde kadınlara, Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz sunulan ve normalde maliyeti yüksek bir test olan  HPV taraması yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her 10 kişiden 1’inde HPV var. Bir yetişkinin 50 yaşına kadar HPV enfeksiyonuna yakalanma riski ise  %80 .
Lapseki Toplum Sağlığı Merkezi, Lapseki İlçesine bağlı  köylerinde yaşayan kadınların sağlık tarama testlerine ara vermeden devam ediyor.
Son olarak Nusretiye Köyünde mamografi yaptırmak isteyen kadınları Çanakkale KETEM merkezine götürülerek mamografi işlemleri gerçekleştirdi.
Öte yandan, Çardak Beldesinde kadınlara, Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz sunulan ve normalde maliyeti yüksek bir test olan  HPV taraması yapıldı
HPV NEDİR?
Human Papilloma Virüsler (HPV) oldukça yaygın görülen, belirti göstermeyen ve bulaşıcı DNA virüsleridir ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan en yaygın görülenlerden biridir . HPV enfeksiyonu ülkemizde de giderek artan sıklıkla görünmekte. Hem erkekte hemde kadında ciddi sağlık problemleri yaratmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her 10 kişiden 1’inde HPV vardır. Bir yetişkinin 50 yaşına kadar HPV enfeksiyonuna yakalanma riski %80 olarak belirtilmiştir. Çoğunlukla enfekte olma yaşı 15-25 yaş arasında olmaktadır. Çoğu zaman, enfeksiyon bulaştıktan sonra belirti göstermeyip 2 -3yıl içerisinde tedavi olmadan bağışıklık sistem ile vücuttan tamamen temizlenir.
Tuğba Kulasoy