Bayramiç ilçesine bağlı Kutluoba köyünde zeytin hasadı başladı. Kazdağlarının havası ve zengin toprağı yetişen zeytinlerinin hasadını yapan üreticiler zeytinlerini Kutluoba köyüne getiriyor. Zeytinler, Kutluoba Köy Muhtarlığının zeytin sıkım işletmesinde zeytinyağı olarak işletmeden çıkıyor.

Köyde ise 72 yıldır bir gelenek devam ediyor. Zeytin hasadının başlamasıyla birlikte 72 yıldır mevlüt ve lokma hayrında köye gelen ziyaretçiler ağırlanıyor. Geleneksel hale dönüşen lokma hayrına çok sayıda davetli ve ziyaretçi katıldı. Hayra katılan ziyaretçiler, 72 yıllık  geleneğe şahitlik etmek için Kutluoba köyüne geldiklerini belirtti.
 
"1950’li yıllara dayanan bir hayır etkinliği"
Kutluoba köy hayrının geçmişinin 1950’lere dayandığını belirten  Bayramiç Zıraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, “Kutluoba köyünde zeytin hasadının başlaması ile birlikte her yıl yapılmakta olan hatta geçmişi 1950’li yıllara dayanan bir hayır etkinliği. Her yıl bu zamanda zeytin hasadı başladığında hayırlı bir zeytin hasadı ve zeytin sıkımı geçsin diye Kutluoba köy Muhtarlığı ve diğer köylerin muhtarlıklarının da bu tür hayır etkinlikleri vardır. Kutluoba köyünde yapılan lokma hayırı bereketli bir sezon için yapılan bir hayır. Biliyorsunuz Bayramiç’in zeytin yağının çoğrafi işareti var. Büyüklerimizden dinlediğimiz kadarı ile Kutluoba köyünde 1945 ila 1950’li yıllar arasında atların güçü  kullanılarak zeytinlerin sıkımı yapılıyormuş. Bu durum 1950 ila 1960 yıllarda da devam etmiş. Köyde 1060 ila 1965‘li yıllar da dizel motorlar kullanılarak zeytin sıkımı yapılmış. 1972 yılında da elektriğin Kutluoba köyüne ulaşması ile birlikte zeytin kısımları normal kontineye dönüşmüş. Bayramiç Zeytinyağı, kazdağlarının eteklerinde tadını almaktadır. Biz buradan Kutluoba köyünden ve diğer köylerimizdeki zeytin üreticilerimize bereketli ve hayırlı bir sezon geçirmeyi diliyoruz. Tabi ki tüm tüketicilerinde Bayramiç zeytin yağını denemelerini ve tercih etmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Kutluoba lokma hayırında gün boyu ziyaretçilerini ağırlayan Köy Muhtarı Zafer Sezer ise, “ Bugün geleneksel köy hayırımızı  gerçekleştiriyoruz. Her yıl olduğu gibi  bu yılda geleneksel hayırımıza katılım yoğun. Geleneksel hayırımız 1950 yıllarından buyana gerçekleştirilen bir hayır. Zeytin hasadı ve zeytin sıkımı ile ilgili çalışmalar o dönemde atların gücü ile yapılıyormuş teknolojik gelişmeler ve elektriğin köyümüze gelmesi ile birlikte kontine sistem ile zeytin sıkımları yapılıyor. Mutarlığımıza ait bir zeytin yağı sıkma işletmemiz var. Zeytin hasadı ile birlikte işletmemizde çalışmaya başlayacak. Hayırlı bereketli bir hasat ve zeytin sıkım sezonu olsun diye geleneksel lokma hayırımızı gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
 
Kutluoba köy hayrında ziyaretçiler için lokmalar dökülürken, Bayramiç peyniri, Bayramiç balı, Bayramiç zeytini ve Bayramiç pekmezi eşliğinde ikram edildi.
 
Tuğba Kulasoy