Günlük kapasitesi 48.000 metreküpten, 100.000 metreküp kapasiteye çıkan tesisle, 2040 yılına kadar Çanakkale’nin içme suyu sorununu çözüldü.
 
2040 yılına kadar Çanakkale’nin içme suyu problemini ortadan kaldıran 2. Kademe İçme Suyu Arıtma Tesisinin devir teslimi için Devlet Su İşleri 252. Şube Müdürlüğü ve Çanakkale Belediyesi arasında imzalanan protokol imzalandı. Törene Vali İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili  Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, DSİ 252. Şube  Müdürü Murat Lütfü Güldoğan,  Çanakkale Belediyesi meclis üyeleri, İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, CHP İL Başkanı Metin Ümit Ural, İl Müdürleri, kurum temsilcileri katıldı.
Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende DSİ 252. Şube  Müdürü Murat Lütfü Güldoğan ve Çanakkale Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü İçme suyu Arıtma Tesisleri Sorumlusu Zeynep Doğanay tarafından 2. Kademe İçme Suyu Arıtma tesisi’nin inşası ve çalışma sistemi hakkında katılımcılara bilgi verildi.
Çanakkale’nin büyüdüğünü ve nüfusunun arttığına belirten Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kentin ileriye dönük yatırımlarını planlamak ve gerçekleştirmek kendilerinin en önemli görevi olduğunu söyledi.
Günlük 48.000 metreküp kapasiteden günlük 100.000 metreküp kapasiteye çıkan tesisin devir teslimini yapacaklarını ifade eden Başkan Gökhan, "Bu tesis Çanakkale’nin geleceği ile ilgili çok önemli bir tesis, çok önemli bir yatırım. Artık kentler büyüyor, kentlerin nüfusu artıyor. Bugünden yarını  planlamakta bizlerin görevi. Çanakkale Belediyesi olarak Çanakkale’de bir çok altyapı yatırımını yaptık. En son içme suyu arıtma tesisimiz kalmıştı o tesisi de bugün devir alacağız. Geçmişte İçme suyu arıtma tesisi gibi yüksek bütçeli  bir yatırımda tüm kurumların katılımı ile bir karar verilmişti. Bu tesisi hemen yapalım diye harekete geçtiğimizde sene 2009 yılıydı. İçme suyu arıtma tesisini 2009 yılından bugüne kadar anca tamamlayabildik. Yatırım kolay bir yatırım değil. Tesisin yapılması ile ilgili hareket zamanı ise 2013 yılıydı. Bu tesis için 2013 yılında Çanakkale Belediyesinde karar aldık. Bu tesisin yatırım maliyetinin 30 yıl sonunda  geri ödenmek şartı ile yapılması için devlet su işlerine taahhütte bulunduk. Yatırım bedeli sözleşmesi  34 milyon 723 bin TL artı KDV olarak 5 Şubat 2018’ imzalandı. Tabi öğünden bugüne kadar araya ekonomik krizler Pandemi ve bütçesel sıkıntılar girdi. Ama en sonunda tesisin ihalesi 2018’de yapılmasın rahmen tesis 2019 senesinin sonuna doğru tamamlanarak faaliyete başlamış oldu” diye konuştu.
 
Son dönemde Çanakkale'nin tarihi ile değil, yapılan yatırımlar ile de adından söz ettirdiğine dikkat çelen AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ise, "Uluslararası çalışmalarla öncülük eden bir Çanakkale var. Avrupa da yılın projesi ödülünü 1915 Çanakkale Boğaz köprüsü aldı. Türk mühendislerin yapmış olduğu 4 yılda biten harika bir ulaşım aksinin bu ödülü alması önemli. Gününüzde tarım ve suyun ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bu nedenle bugünkü devir teslim törenini çok önemli buluyorum. Çanakkale Belediyesini talebi, DSİ’nin çalışması, tüm kurumların bu yatırıma omuz vermesi sonucunda bugünkü rakamlar ile 400 milyon gibi ciddi bir rakama ulaşacak olan bir tesisi açıp devir teslim töreni yapıyoruz. Bu tesis 2040 yılına kadar Çanakkale’nin içme suyu sorununu çözüyor. Bu tesis Çanakkale’nin suyunu en ileri teknoloji ile bir memba suyu kalitesinde arıtılmış su olarak sunan, tüm dünyaya örnek bir tesis“ dedi.
Yapılan konuşmaların ardından ise Vali İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın katılımıyla Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve DSİ 252. Şube Müdürü Murat Lütfü Güldoğan arasında devir teslim protokolü imzalandı.
İmzalanan protokolün ardından 2. Kademe İçme Suyu Arıtma tesisini gezen katılımcılara bilgi verildi.

Tuğba Kulasoy