Birinci Dünya Savaşı’nda yapılan muharebelerde yaralanan hahraman Mehmetçiklerin tedavi edildiği hastane olarak hizmet veren, daha sonrada mektep olarak Taş Mektep olarak kullanıldı. Biga Kaymakamlığı, Biga ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karabiga Belediyesi tarafından imzalanan prokolle 2019 yılında binada restorasyon çalışmaları başlatıldı. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte iki katlı bina kütüphane olarak hizmet verir hale getirildi. Üniversiteler ve kurumlar tarafından yaklaşık 2 bin 500 kitabın bağışlandığı kütüphanede bilgisayar odası, şark köşesi, 2 ders çalışma odası ve 2 kafe yer alıyor. Kütüphanede öğrenciler ders çalışıp, verimli bir şekilde vakit geçirme imkanı buluyor.
 
Karabiga beldesi ve kendileri için bu taş mektep binasının ayrı bir önemi ve kıymeti olduğunu vurgulayan Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, “Binamız Çanakkale Savaşları sırasında hastane olarak kullanılmış. Cephede yaralanan askerlerimiz deniz yoluyla Karabiga’ya getirilip, binamızın içinde tedavi süreçleri yapılmış. İyileşen askerlerimiz cepheye dahil olurken, şehit olan askerlerimiz ise şehitliğimize defnedilmiş. Binamızın Çanakkale Savaşları sonrasında ilköğretim okulu olarak kullanıldı. Bana da bu okulda okumak ve mezun olmak nasip oldu. Yıllarca ilkokul olarak hizmet vermiş bir bina. Daha sonra aynı bahçe içine Milli Eğitim tarafından ilköğretim binası yapılınca, bu binamız atıl kaldı. Atıl kalınca farklı biçimde iyi niyetli olmayan kişilerce tahrip edilmiş, yangında geçirdi. Çatısı çöktü. Harabe haline geldi. AK Parti Grup Başkanvekilimiz Sayın Bülent Turan’ın Karabiga ziyareti sırasında kendilerine durumu ilettik. İnceleme yaptık. Talimatını verdi. Özel İdare aracılığıyla restorasyonu tamamlandı. Karabigamıza böyle bir bina kazandırdıkları için desteklerinden dolayı AK Parti Grup Başkanvekilimiz Sayın Bülent Turan’a teşekkür ederim. Biz bu binayı Karabiga ve civar köylerdeki çocuklarımıza iyi bir şekilde hizmet vermek için hizmete açtık. Çocuklarımıza sahip çıkma, kötü yol alışkanlıklarından çekme anlamında da burası toparlayıcı bir bina oldu” ifadelerini kullandı.
Karabiga Mustafa Kemal Ortaokulu 5’inci sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Aybüke Mungan, kütüphaneye genellikle bilgi edinmek ve ödevlerini yapmak amacıyla geldiğini, insanların bilgi anlamında yararlanacağı bir yer olduğunu söyledi.
Tuğba Kulasoy