Toplantıda; Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Akın Yalman, 17. Komite Meclis Üyeleri; Kubilay Cengiz Urlu, İlke Diler, Süleyman Aksu, Komite Üyeleri; Ali Ayvaz, Ercan Dibekoğlu, Genel Sekreter Sema Sandal ile sektör temsilcileri hazır bulundu. Çanakkale TSO 17 No’lu Meslek Grubu’nda yer alan; restaurant, bar ve kafe işletmeciliği sektörleri ile ilgili gelişmeler ve sorunlar istişare edildi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale TSO Yönetim Kurulu Üyesi Akın Yalman; “Çanakkale’de turizm ve hizmet sektörünün gelişmesi için Oda olarak Meslek Grubu temsilcilerimizle düzenli olarak toplantılar yapıyor, paydaşlarımızla bir araya gelerek görüş alışverişlerinde bulunuyoruz. Bu toplantıların Meslek grubunda diyaloğun gelişmesi,  üyelerin birbirini daha iyi tanıması ve sektör ile ilgili sorunların görüşülmesinin önemli fayda sağladığını düşünüyorum. Sektörde yaşanan eleman sıkıntısı için eğitim programları düzenleyeceğiz. Dükkan kiralarında yaşanan yükseliş, lojistik ve ulaştırma sorunları için kalıcı çözümler üretmemiz lazım. Yönetim Kurulu olarak sektörün tespit edilen ve iletilen sorunların takipçisi oluyoruz. Belediye Başkan adaylarına sunulacak deklarasyonda ortak sıkıntılarımıza yer verdik. Katılımlarınızdan dolayı tüm üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Meclis Üyesi İlke Diler; “Meslek grubumuzun temsilcileri olarak sizlerden gelen, ayrıca bizim tespit ettiğimiz konuları Yönetim Kurulumuz ile paylaşıyor ve çözüm arıyoruz. Bundan sonra bu toplantılarımızı sıklaştırarak bilgi alışverişimizi arttıracağız. Görevlerimiz konusunda Sema Hanım sizlere bilgi verecek” dedi.

Genel Sekreter Sema Sandal, “Odalar, Sivil Toplum Kuruluşu olarak görülse de, Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olup, anayasaya dayanmaktadır. Ticaret ve Sanayi Odalarının organları seçimlerle belirleniyor. Tabandan tavana geliyor. 17 no’lu Meslek Gurubumuzda 464 üyemiz bulunmakta olup, toplam 9510 üyeli bir aileyiz. 2023 yılında 17 no’lu Meslek Grubumuza 55 firma tescil, 7 firma terkin yapılmıştır. Meslek Grubu toplantılarımızda neler yapabiliriz diye fikir alışverişinde bulunarak, sektörle ilgili sizlerden gelen sorun, öneri ve talepleri üst kuruluşumuz TOBB’a iletiyoruz. Kanun koruyucu ya da kanun değiştirme gibi bir gücümüz yok. Ancak TOBB gibi güçlü bir üst kuruluşumuz var. Güçlü lobicilik faaliyetleri yürütüyoruz. Bu sebeple yaşadığınız sorunları, önerilerinizi taleplerinizin karşılanması için bizimle paylaşmanız çok önemli” diyerek Odaların ve Meslek Komitelerinin görevleri hakkında bilgi verdi.

Toplantıda; yüksek kira artışları, kalifiye eleman sıkıntıları, personel ile diğer giderlerin yüksek olması, KDV artışları, ruhsat sıkıntıları, işletmeler arası fiyat tutarsızlıkları, yazın eğlence yerlerinin kapanış saatleri, insanların alım gücünün azalmasından dolayı işletmelerin kapanıyor olması ve enflasyon muhasebesi hakkında da fikir alış verişinde bulunuldu.

Haber Merkezi