Belarus Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Yuri Ambrazevich, Türkiye Büyükelçisi  Victor Rybak, Novogrudok Vali Yardımcısı Aliaksandr Hryts, İstanbul Başkonsolosu Aleksei Shved, Türkiye Ticaret Müsteşarı Vladamir Tkachık, Çanakkale Fahri Konsolosu Rıdvan Demirhan ve Belarus Cumhuriyeti iş adamları Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen ziyarette Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu, Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer, Sayman Üye Turgay Kılıç, Yönetim Kurulu Üyesi Akın Yalman ile Genel Sekreter Sema Sandal hazır bulundu.

İki saat süren toplantı ile ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu,“Öncelikle Belarus Cumhuriyeti’nden bizleri ziyarete gelen heyete teşekkür ediyorum. Kendilerini Odamızda ve Çanakkalemizde ağırlamaktan mutluluk duyduk. Belarus Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Sayın Aleksei Shved’in bizlere daha önce de ziyaretleri olmuştu. Pandemi ve arkasından bölgedeki sıcak atmosfer sebebi ile çalışmalarımız yarım kalmıştı. İnşallah bu günlerin kısa zaman içerisinde geçmesini temenni ediyoruz. İşbirliklerimizi nasıl geliştirebiliriz, karşılıklı yatırım fırsatları neler olabilir, bunları tekrar görüştük. En kısa zamanda biz de sizleri ziyaret etmeyi ve ortak bir platformda üyelerimizi sizlerle buluşturmayı planlayacağız” dedi.

Belarus Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Yuri Ambrazevich, “Bizleri Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda ağırladığınız için teşekkür ederim. Bölgemizde olan olaylar hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Dünya artık küçük bir yer ve herkes her şeyi biliyor. Avrupa Birliği ve Amerika ile sorunlar yaşadık. Bizler bu sorunlarla başa çıkabildik. Ticaretlerimizi Doğu ülkeleri ve Arap ülkeleri ile yapmaya başladık. Bu durumla beraber ihracatımızda bir artış elde ettik. Türkiye ile ise karşılıklı işbirliklerimizde kendi kayıtlarımıza göre 1.3 milyar dolar, Türkiye’nin kayıtlarına göre ise 1.9 milyar dolar ihracatımız oldu. Türkiye, Belarus Cumhuriyeti’nin en çok ihracat yaptığı ilk 5 ülke arasında. Belarus ile ticaret yapmak demek dolayısıyla Rusya ve Kazakistan ile ticaret yapmak anlamına geliyor. Bizim Türkiye’ye ihraç ettiğimiz birçok ürün bulunmaktadır ve ticaret yarım milyar dolar potansiyele sahiptir. Türkiye ihracat konusunda bizim iş ortağımızdır. Türkiye ile bu iş ortaklığımızı arttırmak için tüm işbirliklerine açığız. Şunu da belirtmek isterim ki Rus pazarında bizim bir önceliğimiz vardır. Rusya, Türkiye ve Belarus olarak güçlü işbirlikleri oluşturabiliriz. Aynı zamanda Çin’i de bu ortaklığa dahil edebiliriz. Türkiye önemli bir stratejik konumda. Ulaşım olarak da hava yolu ve deniz yolu olarak bir problem yaşanmamakta ve hava yolu ile Belarus’a direk uçuşlar bulunmaktadır. Dolayısıyla sizlerin Belarus Cumhuriyeti’ne ziyaretlerinizi memnuniyetle bekleriz” dedi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer; “Çanakkale turizm yönünden çok önemli bir konumdadır. Özellikle tarihi ve kültürel açıdan turist çeken bir şehirdir. 671 km kıyı uzunluğu ile Türkiye’de en uzun 2. Sahil şeridine sahiptir. Bozcada, Gökçeada ve Assos gibi popülasyonu çok yüksek tatil beldelerimiz var. Çanakkale’nin her yeri yüzmek için elverişlidir. Dolayısıyla bu da su sporlarına olanak sağlamaktadır. Eko turizm açısından Çanakkale bir değerdir. Kaz dağları sayesinde yüksek oksijene ve temiz havaya sahiptir. 1915 Çanakkale Köprüsü ile Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan önemli bir stratejik konumda bulunmaktadır. Belarus Cumhuriyeti ile ticaret ile birlikte turizm kaynaklarımız ile de iş ortaklıkları gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Türkiye Büyükelçi Victor Rybak; “Bütün yaşadığımız zorluklara rağmen tüm iş insanlarımız ile başarılara ulaştık. Türkiye bu süreçte Rusya ve Belarus’a karşı bir yaptırımda bulunmadı. Türkiye ile ticaretimiz her zaman iyiydi. Bu sebepten dolayı bizler buradayız. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın üyeleri ile iş ortaklıkları bulacağımızdan eminim. Belarus Cumhuriyeti ile kurulacak ve yapılacak her türlü işbirliklerinde tüm desteklerimizi vereceğimizden emin olabilirsiniz” dedi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Sayman Üye Turgay Kılıç; “Değerli Belarus Cumhuriyeti heyeti, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’na hoş geldiniz. Sizleri Odamızda ve Şehrimizde ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Sayın Bakan Yardımcımızın konuşmasında  iş dünyası ile yapılacak olan iş birliklerinde her türlü desteği vereceklerini söylemesi bizleri çok mutlu etti. Belarus Cumhuriyetinin yatırımcıya her türlü desteği vermesi biz iş adamlarını bölgeye yatırım yapmamızı teşvik ediyor. İki ülke arasında 2 milyar dolar ihracat gerçekleştirmişiz ve bu çok sevindirici. Bizler de umuyorum ki bu ticarette, turizm ve inşaat sektöründe yerimizi almak istiyoruz” dedi.

Çanakkale Fahri Konsolosu Rıdvan Demirhan; “ Karşılıklı ziyaretler ticaretlerin başlamasında çok daha etkili oluyor. Gerekli girişimleri yapıp Belarus Cumhuriyeti ziyaretimizde iş insanları ile görüşmelerimizi gerçekleştireceğiz. Türkiye çok büyük bir ülke ve kaynakları hızla tükeniyor. Bu yüzden Belarus Cumhuriyeti gibi ülkelerle her zaman işbirliği içerisinde olmalıdırlar. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile bir araya gelip bu girişimlerimizi en kısa zamanda gerçekleştireceğimize inanıyorum” dedi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Akın Yalman; “Çanakkale kültürü ve doğasıyla çok zengin bir şehir. Meclis Başkan Yardımcımız Armağan Aydeğer ve Sayman Üyemiz Turgay Kılıç’ın bahsettiği gibi bunların yanında tüm turizm aktivitelerimizi birlikte işbirlikleri yaparak geliştirebiliriz. Örneğin 2022 yılında Bulgaristan Sofya’da workshop yaptık, B2B görüşmeleri gerçekleştirdik ve tüm turizm acentalarını, turizm muhabirlerini ve basını Odamıza davet ettik. Kendilerine şehrimizde neler yapabileceklerini, nerelere gidecekleri hakkında sunumlar yaptık. Bu sayede olumlu güzel dönüşler almış olduk ve şu an da çoğunlukla yurtdışından Bulgar turistler geliyor. Turizm sayesinde başka ülkeler ile ilişkilerimizi güçlü hale getirebiliyoruz” dedi.

Ziyaret hediye takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Haber Merkezi