Her yıl yüzden fazla ülkede sayısız deniz gönüllüsünün katılımıyla düzenlenen “Uluslararası Kıyı Temizliği (International Coastal Cleanup-ICC) Kampanyası”, bugün dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye’de farklı noktalarında gerçekleştirildi. 2002 yılından bu yana Deniz Temiz Derneği/TURMEPA koordinatörlüğünde “Deniz Varsa Hayat Var” sloganıyla gerçekleştirilen etkinliğin bu yılki merkezi Çanakkale oldu. Etkinlik, TURMEPA’nın hayata geçirdiği “Çanakkale Deniz Aşıkları-Çanakkale İçin Mavi Adım” Projesi kapsamında, Çanakkale’nin Kepez beldesi deniz kıyılarında gerçekleştirildi. Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası, Çanakkale’nin yanı sıra İzmir, Antalya, İzmit, Muğla, Bodrum ve Fethiye kıyılarında da yapıldı.

ICC Türkiye Koordinatörü Şeyda Dağdeviren Hill, ICC Uluslar arası kıyı temizleme etkinliğinin 101 ülkede eş zamanlı olarak Türkiye’de gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Bu yıl Çanakkale merkez olmak üzere Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde gönüllü, şube ve temsilcilerimizin desteğiyle bu etkinliği yapıyoruz. Bugün yüzü aşkın üniversite öğrencisi ve üç yüzü aşkın gönüllüyle birlikte kıyı temizleme etkinliği yapıyoruz” dedi.
Hill, konuşmasının devamında, “Dikkat çekmek istediğimiz konu kirletmezsek,  çöpü etrafa atmazsak, denizi ve kıyıları kirletmeyiz. Esas vurgulamak istediğimiz nokta bu olduğu için bugünkü etkinliğimizin temel hedefi budur” şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen kıyı temizliğinde 12 bin 662 adet izmarit, 178 adet plastik şişe, 682 adet su şişesi kapağı, 1250 adet metal içecek kapağı, 90 adet cam şişe, 151 adet metal içecek kutusu ve 1178 küçük plastik parça toplandı.

Mustafa SUİÇMEZ


Kaynak: Haber Merkezi