Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında İtalyan Çimi-Trinova (Sütotu) Yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Lapseki'nin Dumanlı, Adatepe ve Şahinli köyleri, Biga'nın Güleçköy ve Eğridere köyleri, Merkez Çıplak, Özbek ve Gökçalı köylerinde ve Ezine'nin Pazarköy ve Çamoba köylerinde proje başlatıldı.  

Projenin başlangıç töreni Lapseki'nin Dumanlı köyünde gerçekleştirildi. Törene Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, Lapseki İlçe Müdürü Latif Candan, Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, teknik personeller, Dumanlı ve Adatepe muhtarları ile üreticiler katıldı.   İl Müdürü Erdem Karadağ törende yaptığı konuşmasında, İl Müdürlüğü olarak Lapseki, Biga, Merkez ve Ezine'de bu yıl Trinova-sütotu yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması projesini başlattıklarını söyledi.

  Trinova yaygın olarak ekimi yapılan arpa, yulaf, tritikale, mısır silajı ile fiğ çeşitlerine kıyasla iyi bir bakım yapıldığı takdirde daha verimli ve yüksek besin değerli kaba yem elde edilebileceğini vurgulayan Karadağ:” Hayvancılık yapan üreticilerimiz, hızlı büyüyen ve yılda kuru şartlarda 2-3, sulu şartlarda 5-6 biçim yapılabilen, özellikle süt ve besi çiftliklerinde hayvanların severek tüketeceği tek yıllık, iyi bakım şartlarında iki yıllık bir yem bitkisiyle tanışacaklardır. Hayvanlar uzun süre hasıl kaba yem tüketme şansına sahip olması beklenmektedir" dedi.   Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada yaklaşık 2 bin dekar alanda uygulanması planlanan proje ile hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilirliği için kaba yem sorununa alternatif ürün yaratılması hedeflendiği belirtildi.    Ayrıca Trinova, verim ve protein oranının yüksekliği ile hayvan başına süt ve besi veriminin artırılması açısından başarılı bir yem bitkisi olduğuna ve bu sayede kırsal kesimde yaşanılan büyükbaş hayvancılıktaki gerilemenin de önüne geçilmesi amaçlandığına dikkat çekildi.  
 


Kaynak: Haber Merkezi