Çanakkale Savaşları sırasında adı Çanakkale Türküyle ölümsüzleşen ünlü Aynalı Çarşı, yerli ve yabancı turistler için en cazip alışveriş merkezlerinden biri haline geldi. Tarihi çarşı her geçen gün değişen ve yenilenen çehresiyle ve içinde bulundurduğu dükkanlarda iğneden ipliğe binbir çeşit ürün yelpazesi ile kentin ekonomisine ve turizmine önemli katkı sağlıyor. Kent merkezinde 127 yıllık bir geçmişi bulunan tarihi aynalı çarşısında A’dan Z’ye her şey bulunuyor. Tarihi çarşı içinde bulunan dükkanlarda iğne, iplik, havlu, eşarp, pantolon, mont, ayakkabı, atkı, bere, eldiven, kep, fes, şapka, kitap, karpostal, çanak, çömlek, testi, bardak, çaydanlık, ayna, magnet, çakmak, anahtarlık, maket bebek, oyuncak bisiklet, oyuncak araba, tesbih, bileklik, kolye, küpe, künye, saat, sabun, peynir helvası, zeytinyağ, baharat çeşitleri, truva atı maketi, Şehitler Abidesi maketi, Seyid Onbaşı maketi gibi hediyelik eşyalar yerli ve yabancı turistlerin satışına sunuluyor.

“A’DAN Z’YE HER ŞEY VAR”
Aynalı Çarşıda 6 yıldır esnaflık yapan 53 yaşındaki Şennur Şennur Özden, Aynalı çarşıda yöresel ürünlerin daha çok satıldığını söyledi. Çanakkale’nin toprağının ürünlerin yanı sıra dışarıdan gelen ürünlerinde satıldığını belirten Şennur Şennuz Özden sözlerine şöyle devam etti: “Çeşit boldur. Aranılan her şey bulunabilir. Her bütçeye uygundur. Çünkü fiyatlarımız gerçekten Türkiye geneline göre uygundur. Çarşımıza gelen ziyaretçilerimizde bu fiyatların uygunluğun dile getirmektedir. Örneğin 10 sene önce gelmiş bir bayan yne aynı fiyata bulabiliyor. Müşterilerimiz memnuniyetle ayrılıyor. Yöresel tablolarımız var. Onlar alçı üzerinedir. Çarşımızda her şey var. Baharatı, oklavası, yağı, tuzu,  havlusu, eşarbı, A’dan Z’ye her şey var. Bir müşteri geldiği zaman çarşıdan boş çıkması mümkün değil”

“GELEN MÜŞTERİLER MEMNUN KALIYOR”
Aynalı Çarşı’da 1970’den beri esnaflık yaptığını dile getiren Ali İhsan Kasım, “Aynalı Çarşı’da önceden satılan ürünler azdı. Şimdi ise çeşitler çarşıda daha fazla ve farklı. Dışarıdan gelen kafile olsun, müşteriler olsun, aradıkları bütün hediyelik eşyaları burada bulabiliyor. En basiti manifaturadan, hediyelik eşyasından, havlusundan, tatlısından bütün aradıklarını bulabiliyorlar. Çarşımız ürün açısından daha zengin ve çeşidi bol. Gelen müşteriler memnun kalıyor” diye konuştu.

AYNALI ÇARŞI:
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de geçen Aynalı Çarşı, 2’nci Abdülhamid’in 1889 yılındaki padişahlığı sırasında, Çanakkale’nin önde gelen Yahudi ailelerinden birinin üyesi İlya Halyo tarafından yeniden inşa ettirildi. Çarşı, 1915’te Gelibolu Çıkarması sırasında tahrip oldu. Çarşı içinde eskiden atlar için koşum ve süs eşyası yapan dükkanlar yer alıyordu. Çarşı, "ayna" denilen at gözlüklerinin satılması nedeniyle "Aynalı Çarşı" adıyla anılıyordu. Aynalı Çarşı’dan söz edilen Çanakkale Türküsü’nü ise ilk kez Çanakkale Savaşları’na katılan Kastamonulu bir askerin söylediği biliniyor.


 


Kaynak: Haber Merkezi