Turan, “Çünkü biz o köprüyü yaparken sadece bir ulaşım imkanı olarak görmüyoruz. Kalkım’ın çileği, Biga’nın sanayisi, Bayramiç’in elması, Ezine’nin peyniri, bu bölgede üretilen her türlü ürün, her türlüğü değer ‘çok daha rahat ihraç edilsin’, ‘daha çok büyük şehirlere ulaşabilsin’ diye bir imkan olacak artık. Köprünün tamamlanmasıyla Çanakkale her alanda ciddi büyüme ile karşı karşıya kalacak” dedi.
 
Avrupa yakasında Gelibolu ilçesi Sütlüce ile Anadolu yakasında Lapseki ilçesinde Şekerkaya mevkileri arasında 1915 Çanakkale Köprüsü’nün uzanacağını hatırlatan AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, tamamlanmasıyla birlikte dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olacak tarihe geçecek olan köprünün, dünya çapında proje olduğunu ve bölgenin kaderini değiştireceğini vurguladı.
 
“Bu köprü Çanakkale’nin tarımı, sanayisi, turizmi demek”
Çanakkale Boğazı’nın ilk, Marmara Bölgesi’nin de 5’nci asma köprüsü olarak hizmet verecek yapının, 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere 6 şeritten oluşacağını anımsatan Turan, 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün, şehrin tarihinde bir dönüm noktası olacağını söyledi. Turan, “Çünkü biz o köprüyü yaparken sadece bir ulaşım imkanı olarak görmüyoruz. Kalkım’ın çileği, Biga’nın sanayisi, Bayramiç’in elması, Ezine’nin peyniri, bu bölgede üretilen her türlü ürün, her türlüğü değer ‘çok daha rahat ihraç edilsin’, ‘daha çok büyük şehirlere ulaşabilsin’ diye bir imkan olacak artık. Aslında bu köprü Çanakkale’nin tarımı demek, Çanakkale’nin sanayisi demek, turizmi demek” diye konuştu.
 
 “Köprüye ‘hayır’ demekten vazgeçtiler”
Tarihi bir proje olan köprüyü çok önemsediklerinin altını çizen AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “Hava yağmurlu, fırtınalı oluyor gemi kalkmıyor turist gelmiyor. Hava kar oldu poyraz oldu Troia’ya, Assos’a müşteri azalıyor esnaf gözüyle baktığımızda. Ama köprü olduğunda bu tarz sıkıntılar olmayacak. Bu köprü dünyanın en uzun köprüsü, hem en estetik köprüsü hem de zamanında başlayıp biten bir köprü olacak inşallah. O nedenle biz Çanakkaleliler olarak köprüyü çok önemsiyoruz. Çanakkale Köprüsü’nü de herhangi bir ulaşım imkanından öte bir anlamı olduğunu düşünüyoruz. Zaman zaman duyuyoruz, köprüye ‘hayır’ diyenler vardı. Şimdi köprünün başladığını görünce, özellikle bayramlarda ve özel günlerde burada trafiğin çok yoğun olduğunu gördüklerinde köprüye ‘hayır’ demekten vazgeçtiler, köprünün yeri değişmiş dedikodularına başladılar. Köprünün ne yeri değişti ne de plan değişti. Biz ne demişsek o. Köprünün yeri de planı da aynı, aynı şekilde devam ediyor” dedi.
 
“Dedikodulara birtakım ithamlara bakmadan yolumuza devam edeceğiz”
Köprünün inşaatının yapılacağı Lapseki ve Gelibolu ilçelerindeki bölgelerde çalışmaların sürdüğünü dile getiren Turan, sondajlarını tamamlanmak üzere olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; “Gelibolu tarafına kurulacak şantiyeler için hazırlıklar tamamlandı. Bunun için inşaat çalışmaları başladı. Lapseki bölümünde de benzer çalışmalar olacak. Ve bu hat bir an önce işe başlayacak. Bu köprü Gelibolu ve Lapseki’nin değil, çıkışlarıyla beraber Çan’ın ve Yenice’nin de köprüsü, Ayvacık’ın, Ezine’nin, Bayramiç’in de köprüsü. Bu bölgenin İstanbul ve Balıkesir hattını canlandıracak bir köprü. Zaten Çanakkale-İzmir ve Çanakkale-Bursa’da ulaşımda bir sıkıntı yok. Esasen İstanbul-Balıkesir hattını rahatlatacak olan büyük bir otoban ile çalışacak bir köprü. Çanakkale içinde bu köprünün çok önemli ve büyük bir katma değer üreteceğini düşünüyorum. Dedikodulara birtakım ithamlara hiç bakmadan yolumuza devam edeceğiz inşallah.”
 
Projenin daha anılmaya başlamasıyla birlikte bölgeye yoğun talepler olduğunu kaydeden Turan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün tamamlanmasıyla Çanakkale’nin her alanda ciddi büyüme ile karşı karşıya kalacağını bildirdi.

Haber: Ercan ÖZÇETİN