15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü vesilesiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katıldığı Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni düzenlendi.
 
Tören, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, İl Müdürleri, Şube Müdürleri ve Projeleri ile yarışmaya katılan, üretici kadın çiftçilerin katılımı ile gerçekleştirildi
 
Çanakkale’yi Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ege Tarımsal Araştırma  Enstitü Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan "Yerli ve Yeni Çeşitlerle  Domates Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Tescil Edilen Yeni Domates Çeşitlerinin  Çiftçilere Ulaştırılması Ve Yaygınlaştırılması" konulu  proje ile Dümrek Köyü üreticilerinden olan kadın çiftçi Ayşe Türker, beş kategoriden oluşan ödül töreninde "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" Kategorisinde 2.lik ödülünü aldı.
 
Kadın elinin değdiği her iş bereketlenip, güzelleşiyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca bu yıl 3.'sü düzenlenen "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı" Proje Yarışması Türkiye finalinde birincilik ödülünü; "Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi" projesiyle Kahramanmaraş'tan Sultan Kaçamaz, İkincilik ödülünü "Çıtır Çileğim" projesiyle Batman'dan Lale Basut, ve üçüncülük ödülünü de "Ayşe Hanım'ın Çiftliği" projesiyle Samsun'dan Ayşe Akkuş alırken, Jüri özel ödülüne ise, "Dağların Ekmeği Ballandı" projesiyle Aydın'dan Hafize Altınay layık görüldü.
 
Törende bir konuşma yapan Emine Erdoğan, kadının hayatın her alanında, hatta İstiklal Savaşı ve 15 Temmuz darbe girişiminde görüldüğü gibi vatan savunmasında dahi varlık gösterdiğine işaret etti ve "Çok şükür ki bu coğrafya, kadını hayatın her alanında baş tacı eden, ona kıymet ve değer veren bir kültürle yoğurulmuş" diye konuştu.
 
Tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi, kaynakları etkin ve verimli kullanan, bulunduğu çevreye rol model olan kadınların, gelecek adına umutları artırdığını vurgulayan Emine Erdoğan, "Kadın elinin değdiği her iş, değer kazanıp bereketleniyor. Şu bir gerçek ki, kadınlar yaptıkları işe yüreklerini koyuyorlar" dedi.
 
Emine Erdoğan, tarımdaki istihdamın yarıya yakınını kadınların oluşturduğuna dikkat çekerek, tarımda kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi programının, kadınların sürdürülebilir iş imkânlarına kavuşması adına son derece önemli bir adım olduğunu söyledi. "Güçlenen Kadın Aileyi, Güçlenen Aile de Toplumu Yüceltecektir" dedi.
 
Kadınların bu eğitimler sayesinde kendilerini geliştirip sosyalleştiklerini ifade eden Emine Erdoğan, şöyle konuştu: "Toprağın emektarı kadınlarımızı yürekten kutluyorum. Çalışkanlıkları, gayretleri ve girişimci özellikleriyle umudumuzu besliyorlar. Türkiye'nin geleceğine büyük yatırım yapıyorlar. Bilgi ve becerilerini geliştirme, tarımsal ürünleri markalaştırma yolunda gücümüze güç katıyorlar." Dereceye giren kadınları ve projeye sponsorluk yapan Şekerbank'ı kutlayan Emine Erdoğan, "İnanıyorum ki, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız bu destekleri artıracak, çiftçi kadınlarımızın emeğini ekonomiye kazandıracaktır. Güçlenen kadın aileyi, güçlenen aile de, toplumu yüceltecektir" dedi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise, yaptığı konuşmada; Türkiye'nin gelecek planlamalarında tarımın çok büyük bir yeri olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirterek, bu nedenle "Kadın çiftçilerin projelerini destekliyoruz" dedi. Bakanlığın kapılarının her zaman kadın çiftçilere açık olacağını vurgulayan Bakan, 2 milyondan fazla kadın çiftçiye eğitim verdiklerini ve başarılı olanları ödüllendirdiklerini ifade etti.
 
Fakıbaba, yürüttükleri "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı"nın. 2016 yılı "Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri"nde Türkiye'yi temsil eden iki ulusal projeden biri olduğunu söyledi.
 
Bakan Fakıbaba, kırsal kalkınma desteklerinde kadınlara öncelik verip pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti: " % 50 hibeli kırsal kalkınma projelerimizde proje sahibinin kadın çiftçi olması veya tarımsal amaçlı kooperatif ve birlik üyesi olması durumlarında 'ilave puan' veriliyor. Böylece kadın çiftçilerimiz proje seçiminde ön sıralara çıkıyor. Genç Çiftçi Programı kapsamında 30 bin lira hibeyle genç girişimci kadınlara öncelik verilmiştir. 2016 yılında başvurusu onaylanan ve hibe almaya hak kazanan 15 bin çiftçinin yüzde 75'ini kadın çiftçilerimiz oluşturmuştur. Pozitif ayrımcılık değil bu, aslında hak verme olayı. Kadınlarımıza haklarını vermek önemli. Ülkemizin, Anadolu'nun kalkınmasını istiyorsak mutlaka ve mutlaka kadınlara önem vermemiz lazım." dedi.
 
"Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni" Muğla Kadın Çiftçiler Tiyatro Grubunun gösteri ve konuşmaların ardından projeleriyle dereceye giren kadın çiftçilere, ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ile birlikte verdiler. Ödül töreninin ardından Emine Erdoğan, kadın çiftçilere ait ürünlerin yer aldığı stantları gezerek, üretici kadınlardan yürüttükleri Projeler ve ürünleri hakkında bilgi aldı.