Lapseki’nin Çardak beldesinde ,Gazi Yakup Bey Vakfı adına kayıtlı. Fatih Sultan Mehmet’in emriyle Gazi Yakup Bey tarafından 15. yüzyılda inşa edilen, Han, mimari açıdan erken Osmanlı Dönemi özelliklerine sahip Dikdörtgen planlı olup beden duvarları tuğla ve moloz taş ile inşa edilmiştir. Üzeri kırma çatı ile örtülü. Giriş kapısı kuzey cephesinin ortasında, kesme taştan ve anıtsal nitelikte. Kapı önünde, iki yivli sütunun taşıdığı, üç tarafı açık, üzeri kırma çatılı bir hazırlık mekânı oluşturulmuş. 
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından çatı bölümünde yapılan çalışmayı yerinde görüp çalışmayı yapan firma yetkilerinden bilgi alan Kaymakam Tahir  Şahin”  Gazi Yakup Bey Vakfı adına kayıtlı. Fatih Sultan Mehmet’in emriyle Gazi Yakup Bey tarafından 15. Yüzyılda talimatlarıyla Çardak beldemizde yapılan Kervansarayımızın bu günlerde özellikle çatısında ufak tefek akmalardan dolayı vakıflar bölge müdürlüğümüzün çok değerli çalışmaları var bu Restorasyon çalışmasında özellikle çok ciddi desteği ve katkısı olan, saygıdeğer Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan’a, Sayın valimize ve Vakıflar bölge müdürlüğümüze ilçemiz adına teşekkür ediyoruz”dedi.     
 İlçe Kaymakamı Tahir Şahin’e Lapseki belediye başkanı Eyüp Yılmaz ve Çardak Belediye başkanı Metin Semerci’ninde eşlik ettiler.
Çardak belediye Başkanı Metin Semerci, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’a tarihi han ve beldeye yapılan yatırımlarda destek olduğu için çok teşekkür ettiğini dile getirdi.

Ercan Özçetin