Lapseki İlçe Tarım ve Orman müdürü Ali Kaçan “Evinde Kal Tarlanda Kal” diyor.
Lapseki Ziraat odası başkanı İsmail Sevim ile birlikte buğday tarlalarını gezen İlçe Tarım ve Orman müdürü Ali Kaçan “Lapseki de 2019 yılında Tarla bitkileri üretimi 115.000 dekarlık alanda gerçekleştirilmiş olup, buradan elde edilen verim ise 150.000 Ton civarında olmuştur. İlçemizde bahçe bitkileri üretimi de yine aynı yıl 65.000 dekar alanda gerçekleştirilmiş olup, buradan 120.000 ton civarı ürün alındığını öğrendik. İlçe geneli arazi varlığımız  881.000 dekar olduğunu düşündüğümüzde (bunun içinde ormanlık ve fundalık alanlar ile nadas alanlar dahil) üretimimizdeki tarla bitkileri, üretim pastasının %32’lik kısmını oluşturup, %18 lik bahçe bitkileri üretiminden önce ilk sırada yer almaktadır. Bu haliyle tarla bitkileri ve özellikle buğday üretimimizde önem taşıyan yegane unsurdur.
Üstünde yaşadığımız Anadolu topraklarında 12.000 yıl evvelinde buğdayın yetiştirildiğini gösteren bilgiler mevcuttur. Bu bilgilere Göbeklitepe kazıları sonucu elde edildiği de aşikardır. Anadolu buğday yerleşik hayata geçildiğinden beri evcilleştirilip, ekiminin yapıldığı bazı bilim insanları tarafından söylenmektedir. Hal böyle olunca buğday gerek insan beslenmesi olsun gerekse ülkeler arası stratejik özelliğinden dolayı önemini günümüze kadar ulaştırmış bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yıl düşen yağışların tam zamanında olması, aşırı yağış ve sel baskınlarının olmaması  buğdayda verim kalite yönünden üretim artışlarının yaşanacağının bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bitkisel mücadelede gerekli hassasiyeti gözeterek, yeterli bitki besin elementlerini takip ederek maksimum verim almak üreticilerimize ekonomik olarak olumlu yansıyacağını söylememizde mümkündür. Sağlık olarak ülkemiz ve dünya geneli meşakatli zamanlardan geçmekte olup, üreticilerimize Evinde kal ve Tarlanı da gözetmekle muktedir ol”dedi.
Lapseki ziraat odası başkanı İsmail Sevim” İlçe tarım müdürü Ali bey ile birlikte araziyi geziyoruz arazide buğday tarlalarında incelemede bulunuyoruz. Buğdaylarımız hava ikliminin çok iyi gitmesinden, yağışların şiddetli olmayışından yeterince ve zamanında olmasından buğdaylarımızda çok şükür hiçbir hastalık yok buğdayların kökleri adeta cam gibi yaşlılarımızın dediği gibi ‘kıtlığın kuraklıktan değil de çok yağıştan’ olduğunu söylerler çok yerinde bir söz olduğunu düşünüyorum. Bu yıl buğday üretimi geçtiğimiz yıla nazaran % 20- 30 civarında  daha fazla olacağını bekliyoruz “dedi.