Kendine has rengi ve aromasının Kiraz ve şeftalinin farklı tadı olan Lapseki’de Kirazdan sonra Erkenci şeftalide üreticinin yüzünü güldürüyor.

İlçede uzun yıllardır meyve yetiştiriciliği yapan Ahmet Turan, "İlçemizde ilk çıkan şeftali cinsi olan Fransuva, boy olarak biraz küçük olur. Yalnız, ekonomik olarak ilk çıkan şeftali olması bizi cezbediyor. Bu yıl iklim şartlarından dolayı on gün kadar daha geç oldu. Sadece şeftali değil, tüm meyveler 10 gün kadar geç oldu bu yıl. Erken şeftalinin bizim için artıları fazla. Piyasada fazla olmadığı için her zaman yüksek fiyata satılır. Geçtiğimiz yıl, kilosu 7-8 liradan satılırken bu yıl 10-11 liradan satılıyor mesela ve üretici arkadaşlarımızın cebine erken para giriyor. Çünkü tüm kış süreci boyunca hep cebimizden masraf ettik. Tüm dünyayı etkisi altına alan bu korona virüs salgınından dolayı fiyatları biraz etkiledi yoksa daha fazla fiyata satılırdı ne yapalım bereket versin. Erkenci şeftali kiraz’ın yanında işçiliği biraz daha az aile için birkaç kişiyle topla git ama kirazımız öyle değil işçi lazım bu yüzden üreticilerimize şeftali daha cazip geliyor”dedi.

Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne Ali Kaçan, “Müdürlüğümüzde 2019 yılı kayıtlarına göre, 35.600 da. şeftali ve 93.577 ton şeftali üretimimiz gerçekleşmiştir. İlçemizde erkenci, orta ve geççi şeftali çeşitleri üretilmektedir. İlçemizde erken hasat edilen Erkenci şeftali çeşitlerinden orijini İspanya olarak bilinen Extreme çeşitlerinden;  Extrem 06, Early Fresh, Extrem Prime çeşitleri Lapseki iklim koşullarına göre 6 Haziran’da hasadı başlarken; Extreme 314, Fresh Red ve Extrem 514 sırasıyla 15 Haziran, 20 Haziran ve 29 Haziran civarında başlamaktadır. Bölgemizde en yaygın yetiştiriciliği yapılan erkenci ve bol çiçek açan şeftali çeşidimiz May Crest’dir. Halk arasında Menekşe olarak da bilinir. Orijini Amerika olup, meyve içi sarı sert sulu ve aroması lezzetlidir.  Hasat zamanı 15 Haziran olarak iklime bağlı değişkenlik göstermektedir. Royal gem çeşidi de bölgemizde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Orta erkenci bir çeşit olup, orijini Amerika’dır. Meyve eti turuncuya yakın, yola dayanıklı, hafif mayhoştur. Hasadı ise, 20 Haziran civarında  başlamaktadır. Ilçemiz şeftali üretimi ile ihracatta ön plana çıkmaktadır”dedi.

Ercan Özçetin