Vali İlhami Aktaş, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlığında Kahraman Türk Ordumuzun en büyük zaferlerinden biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramı kapmasında Kale-i Sultaniye (Çimenlik Kalesi), Kale-i Sultaniye Efrat okulu ve Nusret Mayın Gemisi’ni ziyaret etti.
 
Ziyarette Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Boğazı'nın en dar olduğu yerde Anadolu kıyısında Sarıçay ağzındaki düzlük üzerine 1461-1462 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından boğazın güvenliğini sağlamak amacıyla yaptırılan Kale-i Sultaniye hakkında Çanakkale Deniz Müzesi Komutanı Deniz Albay Cem Edip Avcı’dan bilgi aldı.
 
Ardından 1850 yılında Sultan Abdülmecit tarafından Çimenlik Kalesi içine yaptırılmış ve Lozan Antlaşmasından sonra boğazların güvenliğini sağlaması açısından 1923-1936 yılları arasında Jandarma Efrat Okulu olarak kullanılmış Kale-i Sultaniye Efrat Okulu’nu ziyaret ederek Çanakkale Deniz Müzesi Komutanı Deniz Albay Cem Edip Avcı’dan bilgi aldı.
 
Yapılan bilgilendirmenin ardından Vali İlhami Aktaş, 8 Mart 1915 tarihinde gerçekleştirdiği tarihi mayın döküşü ile 18 Mart Deniz Zaferi’nin, dünya harp tarihine geçmiş bir kahramanlık destanı Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında kuşkusuz en büyük pay sahibi olan Nusret Mayın Gemisi’ni ziyaret etti.
 
Nusret Mayın Gemisi Ziyaretçi Şeref Defteri’ni imzalayan Vali İlhami AKTAŞ, Deniz Üsteğmen Bora Öykü Baran’dan 18 Mart Deniz Zaferi’nin kazanılmasında en büyük paya sahip olan Nusret Mayın Gemisi ile ilgili bilgi aldı.
 
Vali İlhami Aktaş’ın Kale-i Sultaniye, Kale-i Sultaniye Efrat Okulu ve Nusret Mayın Gemisi ziyaretlerinde Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay da bulundu.
 


Kaynak: Haber Merkezi