Törenlere sabah hükümet konağı önündeki Atatürk büstüne, ilçe kaymakamı  Dr. Fatih Çelikkaya,  Garnizon Komutanı Albay Türker Altıngöz ve Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz tarafından çelenk konularak başlandı saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz yaptı.

Yılmaz, ”Bugün Lapseki’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yıldönümü. Hayatımızı olumsuz etkilemeye devam eden kovid 19 salgın koşullarına rağmen gerekli tedbirleri alarak bir araya gelmiş bulunuyoruz. Yine bir 25 Eylül sabahındayız. Onurlu ve gururluyuz. 98 yıl önce canları pahasına, buraları bize vatan yapan, bu toprakların gerçek sahipleri, büyük ecdadımızı, minnet ve saygı ile yad etmek üzere toplandık.  Bundan 98 yıl önce belki topumuz, tüfeğimiz cephanemiz yeterli değildi. Fakat o yüksek ruh ve gönüllerdeki iman; karşımızda birleşen, vatanımızı bölmek ve parçalamak isteyen bir takım devletlere gereken cevabı vermiştir. Vatanımız ve istikbâlimiz için nice zor zamanları göğüsledik. Sabrettik, canla başla mücadele ettik ama hiçbir zaman yılmadık, yıkılmadık, ümitsizliğe kapılmadık. Malazgirt’ten Mohaç’a, Sakarya’dan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ne kadar şan ve şerefle dolu nice sayfayı tarihimize ekledik. Kimi şehit düştü, kimi gazi oldu ama “Önce vatan” dediler. Vatan; güvendir, huzurdur, umuttur, namustur. Bu aziz vatan, canından vazgeçen şehitlerimizin, cepheden cepheye koşan gazilerimizin mukaddes emanetidir. Bizler de bu emanete, kanımızın son damlasına kadar sahip çıkmaya devam ediyoruz. İstiklal Marşımız, bu gerçeği şöyle anlatır: Bastığın yerleri “Toprak!” diyerek geçme, tanı! Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen şehîd oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: Verme, dünyâları alsan da, bu cennet vatanı. O halde, her akşam bağrında güvenle uyuduğumuz, her sabah seherinde özgürlüğe uyandığımız bu cennet vatanın kıymetini bilelim. Vatan sevgimizden aldığımız güçle, gece gündüz demeden milletimizin  mutluluğu, refahı için çalışalım. Birliğimizi, dirliğimizi ve kardeşliğimizi her türlü menfaatin üstünde tutarak koruyalım. Tarihinin hiçbir döneminde bağımsızlığından ödün vermeyen ve tarih yazmayı gelenek haline getiren Aziz Milletimiz ve Değerli Lapseki halkı, ‘Hâkimiyet Milletindir’ diyerek 15 Temmuzda Birliğimizi ve Beraberliğimizi bozmak, Vatanımızı bölmek, Bayrağımızı göklerden indirmek, Ezanımızın sesini susturmak isteyen iç ve dış vatan hainlerine fırsat vermedi, bundan sonra asla fırsat vermeyecektir. Bu duygu ve düşünceler ile başta devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bu vatanı bizlere kazandıran Tüm Şehitlerimize, üzerinde yaşadığımız topraklarda yatan 250 bin Çanakkale şehitlerimiz ile 15 Temmuzda yaşamını yitiren demokrasi şehitlerimize Allahtan rahmet diliyor ve Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi

İlçe mezarlığında ki şehitlikteki programa ise ilçe kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya  , Garnizon Komutanı Albay Türker Altıngöz ve Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz tarafından buket sunumu yapıldı ve program sona erdi.