Çanakkale'de de şiddeti hissedilen, Ege Denizi merkezli 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşlar kendilerini dışarıya attı. 

Depremin devam edip, yıkıcı bir boyuta ulaşmasından korkan vatandaşlar, şehir merrkezindeki birbirine yakın evlerden uzak durmaya çalıştı.Deprem anında vatandaşların, Çanakkale İl Afet ve Toplanma Müdürlüğü tarafından açıklanan Acil Toplanma Alanları'nda buluşması güvenlik açısından daha önemli olduğu belirtiliyor. Vatandaşların bulundukları noktaya en yakın noktayı önceden belirleyip, acil bir durum anında bu noktalara en erken şekilde ulaşmaları gerekiyor. 

Çanakkale'de bulunan acil toplanma noktaları için buraya tıklayabilirsiniz.

E-devlet'ten şifreniz ile giriş yapıp, konum bilgisinden öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Acil Toplanma Alanları Nedir?
Afet ve acil durum toplanma alanı, afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkımızın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanları ifade ediyor.
Bu alanlar, vatandaşlarımızın hızla bir araya gelmesi ve bir süre beklemesi için seçiliyor. Buna göre şu anda 12'si Çanakkale il merkezinde olmak üzere toplam 127 toplanma alanı bulunuyor ve belirlenmiş olan toplanma alanlarının sayısını arttırmak için gerekli tüm çalışmalar yapılıyor.
 
Toplanma alanları nasıl belirleniyor?
Afet ve acil durum toplanma alanlarının yerleri, 7 kritere göre Belediyeler tarafından belirleniyor. Her açık ya da boş alan, toplanma alanı olmaya uygun nitelik taşımıyor. Toplanma alanları belirlenirken çeşitli kriterler bir arada değerlendiriliyor.
 
Afet ve acil durum toplanma alanı tespit kriterlerini, nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, alanın mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması, elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması oluşturuyor. Bu kriterleri ağırlıklı hesaplamaya uygun olarak karşılayan yerler, toplanma alanı olarak tespit ediliyor.
 
Ev ve işyerlerine en yakın toplanma alanlarını nasıl öğrenebiliriz?
İlimizdeki toplanma alanları, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında hazırlanan Çanakkale Afet Müdahale Planında da belirtiliyor. Toplanma alanını öğrenmek isteyen vatandaşlarımız daha önce ilgili kurumlara başvuruyorlardı. AFAD Başkanlığımızın, afet ve acil durum toplanma alanlarını e-Devlet'e taşımasıyla birlikte, vatandaşlarımız "www.turkiye.gov.tr" adresine e-Devlet şifreleriyle giriş yaparak bu bilgiye anında ulaşabiliyor.


Kaynak: Haber Merkezi