İl Genel Meclisi 2021 bütçesi kabul edildi. Bütçeye göre Lapseki ve 40 köyüne toplam 900 bin TL ödenek ayrıldı.

Çanakkale İl Genel Meclisinde 2021 yılı İl Özel İdaresi Bütçesi bir aya yakın sürdü. İl Genel Meclisi Bütçe Komisyonu tam iki hafta ilçelerin bütçelerini el aldı. İki hafta süren komisyonlar sonucunda şu bütçe dağılımı yapıldı. 2021 yılı performans raporuna göre Çanakkale merkezde bulunan 52 için 2 milyon 610 bin TL, Lapseki İlçesinin 40 köyü için 900 Bin TL, Ayvacık ilçesinde bulunan 64 köy için 1 milyon 350 Bin TL, Bayramiç İlçesinin 75 köyü için 1 Milyon 500 Bin TL, Biga İlçesinin 108 köyü için 2 Milyon 900 Bin TL, Çan İlçesinin 65 köyü için 1 Milyon 319 Bin 779 TL, Eceabat İlçesinin 12 köyü için 560 Bin TL, Ezine ilçesinin 49 köyü için 990 Bin TL, Gelibolu İlçesinin 26 köyü için 1 Milyon 200 Bin TL, Yenice İlçesinin 76 köyü için 700 Bin TL ödenek ayrıldı.

KÖYDES DAHİL DEĞİL
Kabul edilen bütçeye göre; bu ilçelere ayrılan ödeneğe kısa adı KÖYDES olan Köylerin Alt Yapısını Destekleme Projesi ödenekleri dahil değil.  Bütçeye tepkiler çığ gibi oldu. 2021 bütçesine gelen tepkilerden en çok CHP’lilerin tepki göstermesi dikkat çekti. Bilindiği üzere il genel meclisinde çoğunluğunu CHP oluşturuyor. Bütçeyi komisyonda yapanlar da CHP’ler ve mecliste kabul oyu verenler de CHP’liler. CHP’nin bütçesi olarak kabul edilen 2021 bütçesine CHP’liler de tepki gösterdi. Bütçe dağılımında da görüldüğü üzere en fazla pay merkez ilçeye aktarılmış. Merkez ilçede 52 köy olmasına rağmen 2 milyon 610 bin TL bütçeden pay almış. Daha fazla köyleri olan ilçelerin yarısına yakın pay alması, “ilçelerdeki paylar merkeze aktarılmış” tartışmalarına neden oldu. Diğer partililer gibi CHP’liler de tepki gösterdi.

BÜTÇE TARTIŞMA YARATTI
 İki hafta boyunca komisyon tarafından ele alınan bütçe daha sonra il genel meclisine geldi. Kasım ayı içerisinde komisyon çalışmaları haricinde Çanakkale il Genel Meclisi de 5 kez toplandı. Çanakkale İl Genel Meclisinin 27 Kasım Cuma günü yapılan Kasım ayı İl Genel Meclisi 5. bileşimi 1.oturumunda da 2021 yılı Performans planı mecliste görüşülmüştü. 2021 yılı Performan planı görüşmeleri sırasında AK Parti Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz ve MHP Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Enver Koç 2021 yılı Performans planının CHP İl Genel Meclisi Üyelerinin meclis çoğunluğu nedeni ile CHP’ liler tarafından yapıldığını ve bu Performans bütçesinin “Hakka, Hukuka, Adalete Uymayan Bir Performans Programı” olduğunu iddia etmiş, özellikle Yenice’ ye ayrılan payın çok düşük olduğu ifade edilmişti. Korkmaz ve Koç ‘un ifadeleri bununla da sınırlı kalmamış “ Yenice’ de CHP’li İl Genel Meclisi üyesi çıkaramadığınız için mi? Yenice’ ye 700 bin TL bütçe ayırdınız” eleştirisinde bulunmuşlardı. CHP İl Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan’ da bu iddialara yanıt vermişti Pehlivan performans programında 30 milyonluk bit miktarı yatırım ihtiyacına göre  adaletli şekilde dağıttıklarını ifade etmiş ve “Sanki yeni bir performans raporu yapılmış gibi anlatıldı bu durumu dil sürçmesi olarak algıladım. Hali hazırda zaten İl Özel İdarenin yaptığı bir performans programı vardı. Plan bütçe komisyonunun yaptığı  rapor bu programa eklendi.” demişti. Performans raporu görüşmelerinde yapılan konuşmanın ardından da 2021 yılı Performans Raporu AK Parti ve MHP İl Genel Meclisi üyelerinin red CHP’li İl Genel Meclisi üyelerinin kabul oyu ile oy çoğunluğu ile kabul edilmişti. Kabul edilen 2021 yılı Performan raporunun ardından merkez ilçe dahil 12 ilçeye raporda ne kadar miktarlarda bir dağılım yapıldığı da merak edildi. 2021 yılı performans raporuna göre Çanakkale merkezde bulunan köyler için 2 milyon 610 bin TL, Ayvacık ilçesinde bulunan köyler için 1 milyon 350 Bin TL, Bayramiç İlçesi Köyleri için 1 Milyon 500 Bin TL, Biga İlçesi Köyleri için 2 Milyon 900 Bin TL, Çan İlçesi Köyleri için 1 Milyon 319 Bin 779 TL, Eceabat İlçesi Köyleri için 560 Bin TL, Ezine İlçesi Köyleri için 990 Bin TL, Gelibolu İlçesi Köyleri için 1 Milyon 200 Bin TL, Lapseki İlçesi Köyleri için 900 Bin TL, Yenice İlçesi Köyleri için 700 Bin TL ödenek ayrıldı. Bu ilçelere ayrılan ödeneğe kısa adı KÖYDES olan Köylerin Alt Yapısını Destekleme Projesi ödenekleri dahil değil yanı Çanakkale İl Genel Meclisinde Oylanarak Kabul edilen 2021 yılı Performans raporunda köylere ayrılan yatırım miktarlarına KÖYDES ödenekleri dahil değil. KÖYDES ödenekleri ayrıca veriliyor.

YENİCE EN AZ BÜTÇEYİ ALDI
2021 Yılı performans raporuna geneline bakıldığında AK Parti Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz ve MHP Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili  Enver Koç’un CHP Çanakkale İl Genel Meclisi üyelerine yönelik 2021 yılı performans raporunun “Hakka, Hukuka, Adalete Uymayan Bir Performans Programı” eleştirilerinin de gerçeği yansıtmadığı görüldü. AK Partili ve MHP’li İl Genel Meclisi üyelerinin performans raporu görüşmeleri sırasında Çanakkale merkez köylerine neden 2 milyon 610 bin TL ödenek ayrılıyor da Yenice’ nin köylerine sadece 700 bin TL ayrılıyor eleştirisinde performans raporunda en fazla ödeneğin Merkez Belediyesi AK Partide olan 2 Milyon 900 Bin TL ile Biga köylerine ayrıldığını söylemediler.  Eleştirilerini performans raporunda en az ödenek ayrılan Yenice üzerine kuran AK Partili ve MHP’li il Genel Meclisi üyeleri susuzluk var ama köylere parke taş gönderiyoruz eleştirisinde de birçok ilçeye yeraltı suları için sondaj ödeneği ayrıldığını söylemediler. İl Özel idarenin Destek hizmetleri Müdürlüğü Başlığı altında Misafir ağırlama Tören organizasyon gideri olarak belirtilen Çanakkale Valiliğinin kullanımındaki bütçe kaleminin 3 Milyon 500 Bin TL’den 1 Milyon 500 Bin TL’ ye düşürülmesini de eleştiren AK Partili ve MHP’li il Genel Meclisi üyeleri Valiliğin 7 Milyon 300 Bin TL olan Yedek ödenekten encümen kararı ile istenilen zamanda harcama yapabileceklerini ve geçen senede ek ödenek kullanarak çalışmaları aksatmadan yürütüldüğünü söylemediler. Zaten rapor  görüşmeleri sırasında CHP Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Günel Pehlivan Çanakkale Valiliğin misafir ağırlama ve tören ödeneklerine Covid - 19 sürecinin yaşanması nedeni ile çok fazla ihtiyaç olmayacağı için bu kalemin ödeneğini düşürdüklerini,  bu ödenekten alınan ödenek miktarının da Yol Hizmetleri, Su Kanal Müdürü ve tarım Müdürlüğünün taleplerine paylaştırıldığını ifade etmişti.2021 yılı Performans raporunun bu ayrıntıları ile bakıldığında AK Parti ve MHP’li Çanakkale İl Genel Meclisi üyelerinin “Hakka, Hukuka, Adalete Uymayan Bir Performans Programı” açıklamalarının da gerçeği yansıtmaktan uzak olduğu açıkça görüldü.


Tuğba Kulasoy