Tadı, rengi ve aromasıyla ilgi gören Lapseki şeftalisi her  yılda ortalama 100 bin ton olan üretim yapılan ve ilçeden yılda ortalama 70 bin ton şeftali ihraç edilen Lapseki şeftalisinde şimdi budama bakım.

Rusya başta olmak üzere Belarus ve Romanya bölgelerine ihracat yapılan Lapseki şeftali üreticisi şimdi meyve ağaçlarını budamalarını yapıyorlar amaç 2021 yılında daha kaliteli ürün yetiştirmek.
Arazide meyve bahçelerini gezen Lapseki Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan” Sezon itibarıyla budama sezonu açıldı üreticilerimiz meyve bahçelerini budamaya başladılar. Yıl içerisinde ürün alınan ağaçlar durağan döneme girdikten sonra yani hava sıcaklıklıların 7 -8 derece  altına düştüğünde ağaçtaki metabolizma  faaliyetlerinin minimum düzeye indiği durumlarda üreticilerimiz meyve ağaçlarını budaya başlıyorlar. Yıl içerisindeki yapacağın mücadeleyi etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi de budamadır. Budamaların ardından ilaçlama çalışmaları başlayacak. Budamanın önemi de atılan ilacın ağacın her yerine ulaşması ve haşerelerin ölmesi bu açıdan da budamanın önemi hedef  2021 yılında daha kaliteli ürün yetiştirmek”dedi.

İlçede önce gelen üreticilerden biri olan Alaattin Yılmaz” Bizim deyimimizle ağaçların uyku dönemi başladı bizde kış mücadelesine başlamış bulunuyoruz. Meyve ağaçlarından daha iyi verim alabilmek için meyve ağaçlarımızı budama yapıyoruz. Ağaçlarımızı budayarak gençleştiriyoruz ve daha kaliteli ürün ve daha çok meyve ve ağaçları ne kadar güzel budama yapılırsa hem kaliteli meyve hem de haşere ile mücadelede yi en iyi şekilde yapıyoruz”dedi.

İlçenin büyük köylerinden ve meyveci bir köy olan Yeniceköyden üretici Gökahan Gür” Şeftali ağacında budama sezonu başladı. 2021 yılında daha çok ve daha kaliteli meyve alabilmemiz için meyve ağaçlarında budama yapıyoruz bu süre 3-4 ay kadar sürüyor. İyi budama yapılan ağaç daha iyi gelişme yapar ve daha kaliteli meyve verir yurt dışına kaliteli meyve ihracatı olur. Özellikle şeftali ağacında budama çok önemlidir iyi budama kaliteli ürün ve ağaçta uzun ömür”dedi.
 
Ercan Özçetin