Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde görev yapmakta olan sağlık personelleri ve hemşireler için, havalandırmalı elektrikli tulum bağışı yapıldı.

Elektrikli hava filtreleme solunum cihazı olarak bilinen ve havadaki toz, kir, bakteri, virüs gibi istenmeyen partikülleri filtreleyen PAPR (Powered Air Purifying Respirator), kullanıcıya temiz hava sağlayan şarjlı solunum cihazlı sıfır geçirgenlik özelliği bulunan tulumlar, firma tarafından nasıl kullanılacağı uygulamalı olarak anlatılarak gösterildi. Hastane Müdür Yardımcısı İbrahim Demir ve Başhemşire Yardımcısı Canan Tayfur’ un hazır bulundukları toplantıda, her biri  kişiye özel olarak kullanılacak olan tulumları  hastane Başhekim Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ali Kiraz tarafından Yoğun Bakım hemşirelerine verildi. Başhekim Prof. Dr. Muammer Karaayvaz hastaneye bu bağışı yapan firmalara ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkürlerini sundu.

Havalandırmalı Elektrikli Tulum; N95 tipi negatif basınç (vakum) altında çalışan yüz maskelerinin aksine, başlık içerisine filtreden geçirilmiş, temiz hava akışı sağlamaktadır. Filtrelenmiş temiz hava sağlarken, çalışma prensibi gereği pozitif basıncı sayesinde ortama dışarıdan herhangi bir istenmeyen virüs ve mikrop girişleri de engellemektedir. HEPA filtresi sayesinde havada asılı olan 0,3 mikron çapındaki partiküllerin en az yüzde 99,97'sini filtreleyebilmekte ve ayrıca N95 filtreye göre bin kat daha fazla koruma sağlamaktadır.


Kaynak: Haber Merkezi