Lapseki’nin Yeniceköy köyünde DSİ tarafından 2014 yılında başlatılan dere ıslahında hala sona gelinemedi. Köy halkı, sağlığı tehdit eden yaklaşık 1 kilometrelik alanın bir an önce ıslah edilmesini talep ediyor.

Son yıllarda hem konumu hem de yatırımlarıyla yıldızı parlayan Lapseki’nin en büyük köylerinden olan Yeniceköy aynı zamanda da bir kiraz ve şeftali deposu…  Fakat ekonomiye önemli katkıları olan Yeniceköy Devlet Su İşleri(DSİ) tarafından unutuldu. 2014 yılında Devlet Su İşleri(DSİ) tarafından  Yeniceköy’de dere ıslahının yapımı ile ilgili çalışmalara başlandı. Büyük bir bölümü tamamlanan ıslah çalışmasında sadece 800 metrelik bir alanın kaldığı belirtiliyor. Yerleşim yerinin içerisinde kalan dere sağlığı da tehdit ediyor. Alınan bilgilere göre, dere ıslahı ödenek olmaması sebebiyle 2014 ten bu yana yarım kaldı.  Köy halkı ise sesini duyurabilmek için her yolu denediğini  söyledi. Dere ıslahının yarım kalmasından dolayı köy halkı şikâyetçi olurken dere sağlık açısından da bir tehlike oluşturuyor.

Köy muhtarı Ali Balta, çalışmaların nasıl başladığını anlatarak söz başladı,‘’2014 yılında dere ıslahımız yapıldı, burası yarım kaldı. Çok fazla bir alan kalmadı. DSİ’ye, vekillerimize söyledik yapılsın diye, devamlı da söylüyoruz. Yetkililerden derenin ıslah edilmesini istiyoruz. Bu pisliği temizleyelim. Bir an önce yapılmasını istiyoruz’’ dedi

‘’MİSAFİRİMİZİ BURADAN GEÇİRMEYE UTANIYORUZ’’
Derenin uzun zamandır bu şekilde olduğunu belirten Köy sakini Filiz Güler ise, ‘’Biz burada yaşıyoruz ve 35 senedir de bu pisliğin içindeyiz. Ben 3 tane çocuk büyüttüm bu pisliğin içinde. Misafirimiz geliyor buradan geçirmeye utanıyoruz. Ben burada 35 sendir bu pisliğin içinde yaşıyorum. Herkes duysun herkes görsün. Biz kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz,  derenin temiz olması lazım. Biz Müslümanız. En kısa zamanda buranın tertemiz olmasını istiyoruz. Burayı Sağlık Bakanının görmesi lazım. Bizim Lâpseki’miz çok güzel bir memleket  niye ki en güzel köyü böyle bir pislik içinde yaşasın! 35 senedir bu dere böyle. Onca yetkiliye başvurduk bir temizlik olmadı. Tez günde temizlenmesinin istiyoruz’’ şeklinde konuştu.
Köy sakini İbrahim Gür ise, ‘’Buranın olmasını istiyoruz. Ben 70 yaşındayım burası hep böyle. Sağlık açısından da çok kötü’’ diyerek durumdan şikayetçi olduğunu belirtti.

‘’PANKART AÇTIM BU DERE İÇİN’’
Bir diğer köy sakini Baki Bekar, derenin ıslahı için çok emek verdiğini ifade ederek ‘’Ben buraya yetkilileri getirdim. Ölçtüler baktılar. Çanakkale’ye de gittim bakana pankart açtım bu dere için’’ diyerek konuya isyanını belirtti. Köyün adeta unutulduğunu vurguladı.

‘’DSİ’NİN İŞİ BİTİRMESİ LAZIM’’
CHP İl Genel Meclis Üyesi Ali Özkan Aldemir konu hakkında çalışmaların bir an önce başlaması gerektiğinin altını çizdi. Aldemir, ‘’Biz bu konuyu il genel meclisinde dillendirdik. İl genel meclisinde komisyon da buraya gelerek tespitlerde yaptık. Fakat göründüğü gibi ilk olarak DSİ ‘nin dereyi ıslah etmesi lazım.  Dereyi ıslah ettikten sonra burada bir de kot farkı oluşuyor. DSİ dereyi ıslah ettikten sonra bizim Özel İdaremiz de en kısa sürede kanalizasyonu bağlayacak. Ama DSİ ‘nin işi bitirmesi lazım. Muhtarımız da biz de DSİ Müdürüyle görüştük, ödeneklerinin şu an olmadığını,  ödenekleri olduğu zaman en kısa sürede gelip çalışmalara başlayacaklarını söylediler.  Bunu hemen halletmemiz lazım, lapsekinin en büyük köylerinden biri ve gördüğünüz gibi halk sağlığını tehdit eder bir vaziyette’’ dedi.

‘’BU KÖY ÜLKE EKONOMİMİZE DE ÇOK KATKISI OLAN BİR KÖY’’
Aldemir, özellikle sağlık için ciddi tehdit oluşturduğunu belirterek, ‘’Çocuklarımız hastalanabilecek durumdalar. Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Teşkilatımıza, İl Genel Meclisine muhtarımız müracaat ettiği  zaman halkımızdan da bir çok kişi geldi bunu bir an önce halledelim diye. Elimizden gelen herşeyi yapmaya çalışıyoruz. AK Parti Milletvekili Bülent Turan da bu konuyu yakından biliyor. Onun da tabii girişimleri vardır muhakkak.  Onun da desteğini alarak bizim de yerelde yapabileceğimiz desteklerle bu durumu ortadan kaldırmamız lazım. Bu köy bizim ülke ekonomimize de çok katkısı olan bir köy. Şeftaliler ve kirazlar bu köyümüzden çıkıyor. Halkımızın mutlu olmasıyla ürünlerin de güzel bir şekilde olmasını sağlayacağını ümit ediyorum. Yeniceköy halkı her şeyin en güzeline  layıktır’’ ifadelerini kullanarak çalışmaların hız kazanması için gerekli çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Tuğba Kulasoy