Gübrede son bir yılda zam yüzde 80’i aştı. Gelirinin büyük kısmını çiftçilikten elde eden lapsekide çiftçiler zor durumda.  Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, durumun ciddiyetine değinerek ‘’Yeterli gübre kullanılmaz ise verim düşer, üretim geriler" dedi.

Önemli bir konuma sahip tarihi ve coğrafi özellikleriyle önemli bir ilçe olarak gösterilen Lapseki’nin lezzetli tarım ürünlerine dünyadan talep gösteriliyor. Fakat artan maliyet giderleri üreticiyi zora sokuyor. Gübrede son bir yılda zam yüzde 80’i aştı. Hal böyle olunca üretici maliyet giderlerini karşılamakta zorluk yaşıyor.
Şeftalisiyle, kirazıyla ve diğer pek çok tarım ürünüyle meşhur Lapseki’nin çiftçileri üretimde zorluk yaşıyor. Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, tarımda artan girdi maliyetlerine dikkat çekerek, artan gübre fiyatlarına değindi. Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, çiftçinin artan maliyetler karşısında daha fazla ezilmeden çözüm yolları bulunmasının gerekliliğini vurguladı.

GÜBRE FİYATI TIRMANIYOR
Başkan Sevim, ‘’Ocak 2020 tarihinde 1,650 TL/ton seviyesindeki ÜRE gübresi, Ocak 2021 itibariyle yüzde 82 artarak bugün 3 bin lira düzeyinde seyrediyor. Geçen yıl 950 TL civarında olan amonyum sülfat fiyatları ise yüzde 74'lük bir artışla şimdilerde 1,650 TL seviyesine çıktı. DAP gübresinde ise son 1 yılda yüzde 87'lik bir fiyat artışı yaşandı ve 1,850 TL düzeyindeki ton başına fiyatlar 3,450 TL'ye kadar yükseldi.15-15-15 taban gübresinde de önemli fiyat artışları oldu. Geçen yıl 1,700 TL seviyesindeki fiyatlar son 1 yılda yüzde 53 artarak 2,600 TL'ye kadar dayandı. Yeterli gübre kullanılmaz ise verim düşer, üretim geriler" dedi.

Tuğba Kulasoy