Gündemden düşmeyen ve izinsiz yapılan RES inşaatında yeni gelişmeler yaşanıyor. Yasal olmayan RES projesine İl Özel İdaresi el attı. Meclis üyeleri inşası süren RES’lerin bulunduğu Dumanlı ve Beyçayır köylerine giderek yerinde incelemelerde bulundular. 
 
Hiçbir kurumdan izin almadan Lapseki ilçesine Rüzgar Enerji Santralleri (RES) direklerini dikerek bir skandala imza atan şirketle ilgili RES direklerinin yapılacağı bölgedeki kazıların daha önce kapatılan asbest yataklarını açığa çıkardığı iddia edildi. 2012 yılında yöre halkında asbest kaynaklı kanser vakalarının görülmesi kazılar sonucu çevreye yayılan asbest ile yeniden yaşanması çevrede endişe yarattı. Konu ile ilgili tespitlerde bulunmak amacıyla Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı İl Genel Meclis üyesi Nejat Önder, İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, CHP Lapseki İl Genel Meclis Üyesi Ali Özkan Aldemir, CHP Lapseki İlçe Başkanı Yaşar Şaban Genç inşası süren RES’lerin bulunduğu Dumanlı ve Beyçayır köylerine giderek yerinde incelemelerde bulunup rapor tuttular. Yerinde yapılan incelemelere göre asbestli yer olduğu iddiası doğrulandı. İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgören, Çanakkale halkını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerini vermeye davet ediyorum’’ dedi.
 
‘’ASBESTLİ YER OLDUĞU TESPİT EDİLDİ’’
İncelemeler sırasında açıklama yapan CHP Lapseki İl Genel Meclis Üyesi Ali Özkan Aldemir, RES inşası için kazılan yerlerde asbest olduğunun tespitinin yapıldığını ifade etti. Aldemir, “Bölgemizde kurmuş olduğu bu rüzgar güllerinden 8 tane var. Birincisini Beyçayır Köyümüze başlamışlardı. Beyçayır Köyümüzde sistemi kurdular, bitmiş vaziyette. Dumanlı Köyüne de ikincisini yapmak üzereler fakat yaptıkları alanın asbest toprak üzerine kurulduğu köylüler tarafından ihbarı geldi. Olay yerinde incelememizi yaptık. Asbestli yer olduğu tespit edildi. İl Genel Meclisi’ne konu iletildi. İl Genel Meclisi’nde komisyon başkanlarımız, İl Genel Meclis başkanımız da olaya haiz bir şekilde incelemeye geldik. Halkımızla görüşüyoruz, onların sıkıntılarını dinledik. Komisyon başkanımız gerekli incelemeleri yapıyor, ona göre hareket edeceğiz’’ diye ifade etti. 
 
‘’BU KONUNUN SİYASETTEN AYRI DEĞERLENDİRİLMESİ LAZIM’’
İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgören ise, Cumhurbaşkanının adını kullanarak izin alacaklarını belirten yetkililer için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konu ile ilgili bilgisi olmadığını düşündüğünü belirtti. Göğüsgeren, “Bu konu; ruhsatlı maden sahasına konulmak istenen rüzgar gülü ile ortaya çıktı. Bu konuda mecliste Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanımız Sayın Nejat Önder gerekli çalışmaları yaparak meclisimize bildirdi. Öncelikle kendisine bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Haberimiz bile olmadan 8 tane Reskondu Çanakkale’mize konulup, kimsenin haberi olmayacaktı. İnsanların izinsiz yaptıkları bir kümese bile yıkım çıkartırken bugün bağlayıcı devlet aktörlerini kullanırken, kocaman kocaman pervanelere kayıtsız kalmak çok üzücü. Bu köye geldiğimde şu dikkatimi çekti; sayın cumhurbaşkanımızın ismi kullanılarak ‘Siz yerlerinizi bize vermeseniz de, cumhurbaşkanımızın emriyle biz alacağız, arkamızda cumhurbaşkanı var’ ibarelerini biraz önce dinledik. Sayın cumhurbaşkanımızın bu konudan haberdar olduğunu ben düşünmüyorum. İsminin böyle bir ticari projede kullanıldığından haberdar olduğunu düşünmüyorum. Kendisine de mail yoluyla ulaşmaya çalışacağız. Çünkü bu konunun incelenmesi kararını sadece Cumhuriyet Halk Partili meclis üyeleri ile değil, komisyon kurma kararını oy birliği ile aldık. Bu konunun siyasetten ayrı değerlendirilmesi lazım. Köylü burada mağdur. Hatta bir iddia da şu; alınan sondaj kuyusu ruhsatının söylendiği yere çakılmadığı, başka bir mesafeye çakıldığı. Bu konuda Devlet Su İşleri’ne yazılı talepte bulunacağız. Şimdi itiraz süresi var. 5 Mart’ta itiraz süresi bitiyor. Buradaki vatandaşımız itiraz edecek. Ondan sonraki süreçte mahkeme süreci başlayacak. Burada kendimiz için yokuz. Burada vatandaşlarımız yaşıyor ve vandalca, barbarca bu işin yapılmasına karşı vatandaşımızın talebiyle buradayız. Halkımız için buradayız. 5 Şubat’a kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz süreci devam ediyor. Çanakkale halkının böyle bir barbarlığa maruz kalmamasını adına Çanakkale halkını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerini vermeye davet ediyorum. Burası çevre adına müdahale edilecek ve hak aranacak bir yer’’ şeklinde konuştu.
 
‘’HEM DOĞAYA HEM İNSANA ZARAR VERİYORSUNUZ’’
Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Nejat Önder, “Bizler yenilenebilir enerjiye karşı değiliz ama bu enerjinin kurulacağı yerde insana, doğaya zarar veren bir yapılanmaya karşıyız. Geldiğimiz noktada bu tesis, İl Özel İdare’nin hiçbir bilgisi olmadığı, hiçbir müracaatın olmadığı, Çevre İl Müdürlüğü olsun, Tarım İl Müdürlüğü olsun onları da ziyaret ettik ve bir müracaatlarının olmadığını yakalamıştık komisyon olarak. Geldiğimiz noktada Özel İdare’nin İmar Müdürlüğünün bu tesisi iki kez mühürlemesine rağmen, mühür fesih oldu. komisyon olarak da yetkiliyle görüştüğümüzde ‘Bizim şirketimizin izinleri hep arkadan geliyor’ ibareleri bizi çok sarsmıştı, bizi aşağılayan bir şeydir. Bizler İl Genel Meclis üyeleri olarak aynı zaman kamu vazifesi görüyoruz. Geldiğimiz köyde maalesef cumhurbaşkanımızın ismi kullanılarak, ‘Cumhurbaşkanımız nasıl olsa kamulaştıracak’ diyerek köylülerin mallarını ucuza kapatma yollar aranmış. Burada 2011 yılında bilimsel bir çalışma yapılmış. Asbestle kanserin bağlantısı olduğu raporlarına varılmış. Bu Dumanlı Köyü’nde beş yılda 9 ölümden 5’inin akciğer kanserinden olduğu saptanmış bilim kurulu üyeleri tarafından. Geldiğimiz noktada, biz yenilenebilir enerjiye karşı değiliz ama burada hem doğaya zarar veriyorsunuz hem insana zarar veriyorsunuz. Dolayısıyla bizler meclis olarak adli süreci takip edeceğimizi ve itiraz edeceğimizi buradan ilan ediyoruz. Biz bunun takipçisi olacağız. Sağlıksız yapılanma devam ediyor.  Buradan sormak lazım, bütün kurum görüşleri alınmış mıdır? Orman ön izleme raporu var deniliyor ama verilmiş midir? Bunların da takipçisi olacağız. Köylülerimizin sağlıklarının koruyucusu olacağız’’ dedi.
 
 
Tuğba Kulasoy