Yapımı devam eden Lapseki Gençlik merkezinin inşası, hem imar iznine uygun değilken hem de kıyı kanununa ters düşüyor. İtirazlar sonunda açılan mahkeme, merkezin inşasına durdurma kararı verse de çalışmalar devam ediyor.

Köprü le birlikte gelişmeye ve yenilenmeye devam eden Lapseki’de, Belediyenin startını verdiği ve ilçeye apayrı bir değer katacak olan Sahil Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar, son hızıyla sürerken sahil projesi içerisinde yer alan Gençlik Merkezi inşası sorun yarattı.
Sahil projesi kapsamında yapılmak istenen Gençlik Merkezi için karar verilen alan, belediye meclisinde imar tadilatı olarak gündeme geldi. Park alanları vasfındaki alan için kamu yararı dikkate alınmadığı gerekçesiyle itirazlar yapılsa da oy çokluğu ile meclisten geçerek imara açıldı.

Sahil hattının hemen önünde konumlandırılan Gençlik merkezi inşası için Kıyı kanununa göre Sahil şeridinde bulunan park alanları iptal edilerek kamu yararı kapsamında imara açıldığı mecliste ifade edilirken Gençlik merkezi 10 ila 24 yaş arası gençlere hitap ediyor. Öte yandan parklar bütün Lapseki halkının hatta ilçeyi ziyaret eden herkesin yararlanmasına imkan sağlıyor. Söz konusu alanın buna rağmen imara açılmasının hemen ardından ise 02 Aralık 2020 tarihinde Gençlik merkezinin yapım işi ihalesi yapıldı.

MAHKEME DURDURMA KARARI VERDİ
Gençlik merkezi için belirlenen alanın, hem kıyı kanununa uymazken hem de imar planına uygun düşmediği kaydedildi. Bu sebeple yapımı devam eden Gençlik Merkezi inşaatının kanuna aykırı olduğu gerekçesi ile mahkemeye dava açılarak durdurulması istendi. Söz konusu alanda hukuka aykırı yürütülen inşaat faaliyeti hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Hukuka uygun olmadığı yönünde açılan davanın ardından mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen Gençlik Merkezi inşası son hızla devam ediyor. Yasal sürece göre ise Gençlik merkezinin inşasının durması gerekirken mahkeme kararına uyulmadı. Öte yandan konuyla ilgili süreç hala devam ediyor. Vatandaşlar ise yapılaşmanın yarınlara emsal teşkil etmesinden endişe duyuyor.

SAHİL PROJESİ KAPSAMINDA
Sahil Projesi hakkında Belediye Sahil Projesinin içerisinde  iki tane daha proje olduğu belirtmişti.Sahil projesi için en başta Gençlik ve Spor Bakanlığının destekleri ile Gençlik Merkezi yapılacağı ifade edilmişti.  Belediyenin altındaki kütüphanenin de alanda bulunan 200 m2’lik  alana taşınacağı aktarıldı. Ayrıca Gençlik merkezinin yanında bir Kreş projesi olacağı müjdelenmiş 100 çocuk kapasiteli olduğu belirtilen kreş için kentte ihtiyaç olduğu vurgulanmıştı.  


Tuğba Kulasoy