Lapseki’de vaka sayısı her geçen gün daha da azalıyor. HES haritasında kentin üzerindeki kırmızılık neredeyse yok olurken bu haftayla birlikte Çardak’ta vakalar sıfırlandı. 
Kentimiz vaka sayısı haritasına göre nüfusa oranla en çok vaka artışının görüldüğü il olarak kaydedilmesinden sonra Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması risk haritasında yüksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplanmıştı. İllere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre Çanakkale genelinde vaka sayıları düşmeye devam ediyor.
Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Lapseki’de yüksek riski temsil eden kırmızılıklar bu hafta ile birlikte oldukça düşüşe geçti. Kentte neredeyse hiç kırmızılık kalmadı.

ÇARDAK’TA VAKA KALMADI
Kentimizde bu hafta vaka sayıları hızla düşerken Çardak’ta koronavirüs vakaları sıfıra indi. Daha önce Umurbey’de vaka yokken Çardak beldesinde az sayıda da olsa vardı. Bu hafta ile durum tersine döndü. Umurbey’de geçtiğimiz haftalarda vaka sayıları sıfırken bu hafta ile birlikte beldede vaka gözlendi.  Umurbey beldesinde kırmızı alanların riski küçük ölçüde de olsa risk devam ediyor.  İlçede salgının kontrol altında tutulması için uzmanlar maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğinin altını çiziyor.

GENEL TABLO OLUMLU
Son veriye göre Çanakkale’nin sadece Bozcaada ilçesinde vaka görülmüyor. Öte yandan diğer ilçelerde de salgının yükü oldukça azaldı. Tam kapanma ile birlikte oldukça azalan vakalar yaz sezonu için olumlu bir tablo çiziyor.

Tuğba Kulasoy