Koronavirüsle mücadele 1 buçuk yıl geride kaldı. Ülke genelinde Kurban bayramından beri Pozitif vakalarda artış yaşanırken, yüzbinde vaka sayısı yüzbinde 81,06’ya yükselerek tehlikeli durumu kanıtlıyor. Lapseki, Hayat Eve Sığar vaka yoğunluğunu gösteren risk haritasında kırmızı alarm vermeye başladı. Öte yandan Umurbey’de vaka olmaması dikkat çekti.
Koronavirüs nedeniyle ülkede toplam 50 binin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti. Korona virüsü ile mücadele ise devam ediyor. Kurban bayramının ardından Çanakkale’de pozitif vaka sayılarında artış yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı, illere göre haftalık koronavirüsü vaka sayıları tablosunda il genelinde pozitif vakalarda bu hafta yüksek oranda bir vaka sıçraması görüldü. Kentte 24-30 Temmuz tarihleri arası vaka sayısı yüz binde 81,06 olarak gerçekleşti. Vaka sayısında kaydedilen artışla beraber Çanakkale’de vaka görülmeyen ilçe kalmazken son verilere göre Çanakkale’de kırmızılıklar adeta alarm vermeye başladı. Merkez ilçe kırmızıya boyanırken diğer ilçeler de durumdan nasibini aldı.

KENTTE RİSK YENİDEN ARTIYOR
Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Lapseki’de yüksek riski temsil eden kırmızılıklar bu hafta ile birlikte yeniden yükselişe geçti.
9 Günlük bayram tatilinin ardından vakalar yeniden artışa geçti.  Lapsekinin vakaları yeniden artmaya başladı. Lapseki’nin HES haritasındaki kırmızılık büyürken tehlike ise artıyor.

UMURBEY’DE VAKA KALMADI
Koronavirüs vakaları artmaya devam ederken Lapseki merkezdeki kırmızılıklar da çoğaldı.  Çardak’ta da geçtiğimiz haftaya göre vaka sayıları artış gösteriyor. Bu hafta da vakalar görülmeye devam ediyor. Tüm ilçelerde ve hatta tüm ilçelerde artış devam ederken Umurbey’de vakalar sıfıra indi. Lapseki’de en risksiz yer bu hafta Umurbey olurken, ilçede salgının kontrol altında tutulması için uzmanlar maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğinin altını çiziyor.

TÜM İLÇELERDE VAKALAR ARTTI
Geçtiğimiz haftalarda HES haritasında kırmızılıkların artacağı kendini belli etmişti. HES haritasında geçtiğimiz haftalarda maviliklerin arasında riski temsil eden kırmızılıklar da belirmeye başladı. Bu hafta ile birlikte özellikle kent merkezinde kırmızı alanlar genişleyerek çoğaldı. Buna ek olarak kentteki risk de artmaya devam ediyor.  Kentte herhangi bir renk ile gösterilmeyen alanlarda vaka kaydedilmiyor. Geçtiğimiz hafta haritada vaka olmayan yerler de fazlayken bu hafta ile birlikte artış belirgin olarak gözlendi.  Ayrıca kademeli normalleşme adımları çerçevesinde uzun süre Eceabat ve Bozcaada’da vaka kaydedilmezken bu hafta vaka kaydedilmeyen ilçe kalmadı.
Çanakkale’nin HES Haritasındaki artışı tüm ilçelerinde gözleniyor. Özellikle merkez ilçede vakalar büyük ölçüde düşmüştü. Vaka yoğunluğu haritasında vakalar artışa geçti. Kentte pek çok noktada vaka görülmezken vaka olan yerler arttı. Çanakkale merkezdeki vaka artışının yanında ilçelerde de durum benzer. Vaka görülmeyen ilçe kalmazken tüm ilçeler hızla maviden kırmızı renge dönüyor. Artışın en fazla olduğu ilçeler ise Gelibolu ve Ezine olarak kaydedildi.

VAKALARDAKİ ARTIŞ KORKUTUYOR
Kentte en çok vaka görülen zaman Nisan ayı olarak kaydedilmişti. Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere Nisan ayında Çanakkale, Türkiye’de en fazla vaka görülen il olarak kaydedilmişti. Vaka sayısındaki artış sonunda kentte bir dizi önlem alınmıştı. Alınan tedbirler ile vaka sayısında büyük ölçüde düşüş sağlanmıştı.  Denetimler de sıklaşınca HES haritasında beklenen oldu. Tüm Türkiye’de vaka sayıları  900’lerden 20’lere düştü. Vaka sayısındaki bu düşüş kalıcı olamadı. Yaz aylarının gelmesi ve kısıtlamaların son bulması tedbirlere uyumu büyük ölçüde azalttı.
İllere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre Çanakkale'de vaka sayıları artmaya devam ediyor.  Son paylaşılan insidans haritasında Çanakkale’nin yüzbinde nüfusa oranlanarak oluşturulan sayısı 81,06 olarak kaydedildi.  Aşılama sayılarında da Çanakkale en hızlı aşılama yapan iller arasında 80,6 oranında aşılama ile ikinci sırada yer alıyor.  Yüksek aşılama oranlarına karşın Bayram sonrasında Tüm Türkiye’de artışa geçen vakalar tedirginlik yaratıyor. Kentte de neredeyse  tüm önlemler son buldu. Vatandaşlar maske ve mesafe kurallarına gereğince uymuyor. Hal böyle olunca vakalardaki artış da kaçınılmaz hale geldi. 

Ceren Mine Köse