Çiçek ve saplarından elde edilen uçucu yağın yanı sıra sabun ve parfüm üretiminde kullanılan lavanta bitkileri, aynı zamanda dekoratif aksesuar olarak da talep görüyor. Kaymakam Salih Sak, lavanta tarlasını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Lavanta bitkileri, içerdikleri linalool ve linalil asetat ile kozmetik sanayinde önemli bir yer tutuyor. Lavantanın sakinleştirici, yatıştırıcı ve uyku getirici etkisi, özellikle lavanta yağını uluslararası piyasada talep edilen bir uçucu yağ haline getiriyor.

Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün destekleriyle Ayvacık ilçesi Kuruoba Köyü'nde hayata geçirilen lavanta ekim projesi kapsamında dikilen lavanta fidanları büyüdü. Ayvacık İlçe Kaymakamı Salih Sak, İl Genel Meclis Üyesi Turan Tumay ve AK Parti İlçe Başkanı Fatih Kocabıyık ile birlikte Kuruoba Köyü'nde bulunan lavanta bahçesini ziyaret eden Kaymakam Sak, köy muhtarı İsmail Öngen'den proje hakkında detaylı bilgi aldı.

Çanakkale'nin doğal güzelliklerine bir yenisini ekleyen lavanta tarlası, bölgeye gelen turistlere görsel ve duyusal bir şölen sunarak turizme önemli bir katkı sağlıyor. Lavanta kokusuyla dolu bu tarla, doğaseverleri cezbetmesiyle biliniyor.

Tuğba Kulasoy