Geçtiğimiz ay Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevine atanan Murat Yılmaz, Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük ile beraber Assos Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu.
 
Ziyaret sırasında ikiliye Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı,  Öğretim Üyesi ve Assos Kazı Başkanı Nurettin Arslan ve Bakanlık Temsilcisi Musa Tombul eşlik etti.  18 Mart-1 Haziran dönemleri arasında ziyarete kapalı kalan Assos Örenyeri, kapılar açıldıktan sonra ise Türkiye’de en çok ziyaret edilen ilk 10 örenyeri arasına girmişti. Pandemi döneminde yerli ziyaretçinin arttığı vurgulanırken yeni sezon içinde bu başarıyı daha yukarlar taşıyacak iç turizm hamlelerinin geleceği ifade edildi. Ardından Prof. Dr. Nurettin Arslan’ın rehberliğinde Athena Tapınağı, Agora, Nekropol, sur ve tiyatro gezisi gerçekleştirildi. Antik tiyatroda yürütülecek olan çalışmalar hakkında kazı başkanından bilgiler alan Murat Yılmaz, Assos’un ve sahip olduğu antik tiyatronun Çanakkale turizmi vizyonunda önemli bir yere sahip olduğunu ve önümüzdeki dönemde yapılacak projeler ile öne çıkartılacağını ifade etti.  Ev sahiplikleri için Prof. Dr. Nurettin Arslan ve Musa Tombul’ a teşekkür eden Yılmaz, ardından incelemelerde bulunmak üzere Apollon Smintheion’a geçti.
 
ZEYTİNİN TARİHSEL SERÜVENİ GÜLPINAR ZEYTİNYAĞI MÜZESİ
Ayvacık İlçesi’nin Gülpınar Köyü’nde bulunan Apollon Smintheion Troas bölgesinde bugün için tek örnek olduğu belirtilen tapınakta ön ve arka cephelerinde 8, uzun kenarlarında ise 14'er sütun dizisi bulunuyor.  Bu plan şeması Hermogenes'in uyguladığı pseudodipteros (yalancı iki sıralı sütun) plan tasarımına ait. Tapınak ve kazı alanında incelemelerde bulunan Yılmaz,  alandaki kazı ve kamulaştırma çalışmaları hakkında bilgi aldıktan sonra bölgenin turizmine kazandırılacak olan ‘Zeytinin Tarihsel Serüveni Gülpınar Zeytinyağı Müzesi’ isimli projeyi yerinde inceledi. Bölge turizminin çeşitlendirilmesi ve Çanakkale’de ki tüm destinasyonların tur gruplarının tercihleri arasından yer alması için çalışmaların süratle yürütüldüğünü ifade etti.


Kaynak: Haber Merkezi