Tarım

Lapseki'de Bir İlk Topraksız Tarımla Marul Yetiştiriliyor 

Lapseki'de 36 yaşındaki üretici Hanife Kartal, bir dönümlük arazisinde ilk defa topraksız sulu tarımla marul yetiştiriciliği yapıyor. Kartal, bir ayda yetiştirdiği marulları pazarda satıyor.  

Lapseki'de evli ve 2 çocuk annesi Hanife Kartal, 7 yıl önce toprakta marul yetiştirmeye başladı.  Daha sonra araştırmalar yapan Kartal, topraksız sulu tarımla üreticilik yapmaya karar verdi.  Çalışmalara başlayan Kartal, 2 ay önce bir dönüm arazisinde marul yetiştirmeye başladı. 4 bin marul fidesiyle başladığı üretimini, 10 bin fideye çıkaran Kartal, yetiştirdiği marulları ise pazarda satışını yapıyor.
 "Topraksız sulu tarımda maliyet çok düşük"
  Marul üretimini daha önce toprakta yaptığını ifade eden Hanife Kartal, “Toprakta işçilik çok fazla, yaptığımız araştırmalar sonucunda topraksız sulu tarım yapmaya karar verdik. Beş yıldır bu sistemi araştırıyorduk. Topraklı tarımda maliyet çok fazla oluyor. Topraksız sulu tarımda ise maliyet çok düşük. Özellikle işçilik ve gübre konusunda, yetiştirme süresi de kısalıyor. Toprakta üretilen marul 40 ile 45 gün arasında yetişirken, açık havada topraksız sulu tarımla 30 günde marul yetiştiriyoruz. Şuanda 1 tane marulu 7 ile 10 TL arasında pazarda satıyoruz. Toprakta ürettiğiniz marulda toprağı yeni dikime hazırlarken, topraksız sulu tarımda ise hemen yerine yeni ürünü dikebiliyoruz. Sulu tarımın bir başka avantajı ise ilçemizde kurulan iki pazar var. Biz pazar tezgahına çıkardığımız marullar satılmadığı takdirde tekrar arazimize getiriyor, çıkardığımız yere koyuyoruz. Hiç bir şey olmuyor. Benim amacım genç kadın girişimciliğinden faydalanıp yetiştirdiğim ürünleri tüm Türkiye geneline pazarlamak” şeklinde konuştu. 
"Gelecek teknoloji de, teknoloji de tarımda"
Lapseki’nin şeftali, nektarin, kiraz ve bahçe bitkileriyle adından söz ettiren nadir bir ilçe olduğunun altını çizen Lapseki ilçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan ise, “Bunun yanında sebzecilik alanında 5 bin dekara domates, 2 bin dekara biber ve farklı ürünler yetiştiren bir ilçeyiz. Bu yönden de üreticilerimiz farklı üretim metotlarını denemekteler. Burada bayan bir üreticimiz topraksız bir şekilde tamamen marul yetiştiriliyor. Gelecek teknoloji de, teknoloji de tarımda. Tarım da değişen dünya içerisinde yetiştirilen ürünlerle bu dönüşüme ayak uydurmalı ve Lapseki olarak ayak uyduruyoruz. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üreticilerimiz ne gibi bir yenilik yapmak istediklerinde bizlere uğrasınlar, mühendislerimiz üreticilerimize gerekli bilgileri vermeye her zaman hazırlar” diye konuştu.
Ercan Özçetin