Güncel

Kabatepe'de şehit olan öğrenciler anıldı

İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri, Çanakkale Savaşı'nda şehit düşen mezunlarını anmak için anlamlı bir tören düzenledi.

İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri, Çanakkale Savaşı'nda şehit düşen mezunlarını anmak için anlamlı bir tören düzenledi. 109 yıl önce Kabatepe'de şehit olan öğrencileri anmak amacıyla gerçekleştirilen törende, geleneksel rozet takma töreni de yapıldı.

İstanbul Erkek Lisesi'nin tarihine dair önemli bir olay olan, 18 Mayıs'ı 19 Mayıs'a bağlayan gece yapılan törende, 109 yıl önce Çanakkale Savaşı'nda vatan savunması için cepheye koşan öğrenciler anıldı. Balkan Savaşı'nın ardından Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte, 50 öğrenci vatanları için gönüllü olarak cepheye gitmiş ve Kabatepe'de şehit düşmüştü. Bu acı haberi okula ulaştıran haberle birlikte, sarı-siyah renklerin okulun sembolü haline gelmesi de sağlanmıştı.

Törene 150'den fazla hazırlık sınıfı öğrencisi katıldı. Törende konuşan Okul Başkanı Şevki Burak Ertan, "Yedi düvele karşı durmak  için  cepheye koşan ağbeylerimizin hatırasına kulak verin.  Atatürk’ün de dediği gibi ‘Bağımsız Türk Milletine vurulmak istenen esaret zincirlerinin  parçalanma günü’  Bugün gönüllerinde vatan- millet aşkı ile hiç tereddüt etmeden cepheye koşan ağbeylerimizin  şehadetinin yıldönümü.  Bayrağı bizden devralan büyük Türk milletinin  güzide evlatları, sizler bu gün sarı gömleğinizi çıkarıp  kökleri Çanakkale ufkuna,  Sakarya toprağına uzanan  sarı-siyahın bir parçası olacaksınız. Yeri geldiğinde yıkılan inkılabın demir pençesi, yeri geldiğinde ise Türkiye Cumhuriyeti ve istiklalinin de bekçisi olacaksınız.  Bugün devraldığınız bayrağın farkında olun. Taş binada yankılanan ‘ya istiklal ya ölüm’ çığlıklarını, bağımsızlık haykırışların ağırlıklarını omuzlarınızda hissedin.  Çünkü siz bu okulun, bu kültürün mirasçısı emanetçisisiniz.  Sizler, bir ömür hürriyet  uğrunda harcanmış Talat’ların, Enverlerin ve daha nicelerinin torunlarısınız.  Bir İstanbul Erkek Liselisi olarak Atatürk’e, ilke ve inklaplarına, Cumhuriyet değerlerine ve Türklüğünüze sıkıca sarılarak haksızlığa, irticaya  ve istibdada karşı en yüksek, en gür sesi  siz çıkaracaksınız.  Atatürk’ün yolundan Gazi atanın rehberliğinde en sert, en sağlam adımlarla siz yürüyeceksiniz.  Bugünden sonra Sarı da sizsiniz, siyah da.  Azim ve kararlılığı ile Türk Milletini var eden , Türk Milletinin sarı-siyah evlatları,  ne zaman umutsuzluğa kapılırsanız bakın sarı-siyaha.  Bakın korkusuzca cepheye koşan ağbeylerinize.  Unutmayın ki muhtaç olduğunuz kuvvet damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur” dedi.

İstanbul Erkek Liseliler Derneği Başkanı  Mehmet Turgut Çopuroğlu ise , “Bugün bu kutsal mekanda Türkiye’nin en seçkin öğrencileri ile  tarihi bir an yaşıyoruz.  Hepimiz, o koca taş kapılı binaya girdiğimizde  okulun tarihini ve ağbeylerimişzden bize miras kalan Sarı-Siyah renklerinin hikayesini öğrendik.  1915 Senesinin Mayıs’ının 19. Gününde İmparatorluk başkentinde yaşayan  ve bugün olduğu gibi  o gün de aldıkları eğitim yetenekleri ile ülkenin umudu olan gençler, vatanları ve bağımsızlıkları uğruna kendi geleceklerinden vazgeçtiler.  Bizler, o büyük kahramanların fedakarlıkları ile  bugün bu cennet vatanda huzur içinde yaşıyoruz.  Bizler, Sarı-Siyah renklerini bize Çanakkale’de emanet bırakan ağbeylerimizin emanetini korumak, kollamak ve temeli  Çanakkale’de atılan Türkiye Cumhuriyetini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün  gösterdiği yolda en ileriye taşımak için  burada bir kez daha söz veriyoruz.  Yeni başlayacak öğrenciler, hepiniz Sarı-Siyah camiaya hoş geldiniz” şeklinde konuştu.

 

Öğrencilerin bayrağı gelecek nesillere taşıyacağını belirten İstanbul Erkek Lisesi Okul Müdür Baş Yardımcısı  Murat Aktaş, "Okulumuzun rengi olan Sarı’nın  yanına Siyah’ın da  gelmesine zemin hazırlayan o anların yaşandığı mekandayız ve o anı yaşıyoruz.  Bu an bizler için zamanın durduğu bir an ve çok özel bir an. Ben buraya ne zaman gelsem  çok farklı duygular yaşıyorum.  Bunların başında da hüzün geliyor.  O, hayatının baharında, henüz yaşanmamış bir hayatın başlangıcında vatanı düşünerek kendinden vazgeçerek yola çıkan o gençleri düşünüyorum ve  gerçekten hüzünleniyorum. Sonra  onların cennette olduğunu, sizin gibi  gençlere ilham kaynağı  olduklarını düşünüyorum, onların yaktığı meşale ilelebet sizin sayenizde yanacağını düşünüyorum ve üzüntüm azalıyor.   Minnettarız, çünkü bize  bir vatan bahşettiler ve kendilerini feda ettiler ve şu anda ‘bağımsızız, hürüz’ diyebiliyorsak  onların sayesindedir.  Dünyada insanlar arasında  bir sürü savaş yaşandı ama Çanakkale Savaşını  destana dönüştüren  bir takım yaşanmışlıklar var.  Biz burada savaşan ağbeylerimize karşı sorumluyuz.  Devraldığımız bayrağı kardeşlerimize aktararak  sürdürmek zorundayız” dedi.

Törende 150 öğrenciye İstanbul Erkek Lisesi rozeti takılarak sarı-siyah camiaya kabul edildi. Anma töreninin ardından izciler, öğrenciler ve ailelerin katılımıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi. Öğrenciler, şehit ağabeylerinin izlerini takip ederek Kabatepe'ye kadar yürüdüler.

Tuğba Kulasoy