Güncel

Kentte vaka artışı hız kesmiyor

Vaka sayılarındaki artış endişe verici boyutlara geldi. HES Yoğunluk haritasına göre Biga, Çan ve Gelibolu alarm verirken Lapseki’de de haftalık hızlı değişimler yaşanıyor.

Vaka sayılarındaki artış endişe verici boyutlara geldi. HES Yoğunluk haritasına göre Biga, Çan ve Gelibolu alarm verirken Lapseki’de de haftalık hızlı değişimler yaşanıyor.

Korona virüsün yayılımını tespit etmek ve vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek için Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Çanakkale’de yeni kontrollü normalleşmenin ardından vaka sayıları gün be yükselmeye başladı. Harita hızla kırmıza dönmeye başladı. Hayat Eve Sığar(HES)uygulamasında Çanakkale merkez ve ilçelerine bakıldığında haritada birçok yerin riskli bölgeye döndüğü görüldü.

12 ilçesi olan Çanakkale’nin merkez ilçesinde vakalar büyük ölçüde düşmüştü. Yeni kontrollü normalleşmenin ardından kafeler ve restoranların açılmasıyla birlikte vakalar yeniden artışa geçti. İlçeler tek tek alarm verirken HES Yoğunluk Haritası verilerine göre salgının başından beri çok az vaka gözlenen Bozcaada’da vaka görülmedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. HES yoğunluk haritası yeniden kırmızı alarm vermeye başladı. Çanakkale’de il genelinde vaka artışları devam ederken Çanakkaleliler yüksek riskten endişe ediyor. HES yoğunluk haritası verileri il genelinde dikkate alındığında, Bozcaada’da vaka görülmezken genel tabloya bakıldığında kırmızılığın en fazla olduğu ve en fazla risk taşıyan ilçeler geçen hafta Biga Çan ve Yenice olarak kaydedilmişti.  Bu hafta ile birlikte ise Biga, Çan ve Yenice’deki artış yaşayan ilçeler arasına Gelibolu’da katıldı. Gelibolu vaka artışında Yenice’yi geçti. HES haritasında hızlı vaka artışı ilçeleri kırmızıya boyadı. Diğer ilçelerde ise tehlike büyük olmasa da vaka artışı devam ediyor.

Öte yandan Lapseki diğer ilçelere göre çok riskli olarak görülmese de vaka artışı hızla devam ediyor. Son 1 haftada vaka artışı haritaya göre neredeyse 2 katına ulaştı. Kırmızılıkların arttığı kentimizde vatandaşlar artan vakalardan tedirgin olurken yeni tedbirlerin alınıp alınmayacağı merak ediliyor.

Tuğba Kulasoy