Güncel

GEL-ÇAR vatandaşın mağduriyetini engelledi

GESTAŞ firmasının feribot kaldırmayışıyla Gelibolu Çardak hattının yoğunluğu büyük ölçüde arttı. Uzayıp giden trafik yoğunluğu Çardak beldesine kadar ulaşınca rakibi GEL-ÇAR feribotları tam mesai yaparak vatandaşın mağdur olmaması için çaba gösterdi.

GESTAŞ firmasının feribot kaldırmayışıyla Gelibolu Çardak hattının yoğunluğu büyük ölçüde arttı. Uzayıp giden trafik yoğunluğu Çardak beldesine kadar ulaşınca rakibi GEL-ÇAR feribotları tam mesai yaparak vatandaşın mağdur olmaması için çaba gösterdi.
Çanakkale Boğazı’nın Anadolu yakasındaki araç geçişi üç noktadan yapılıyor; Çanakkale merkez-Lapseki, Gelibolu ve Çardak-Gelibolu iskeleleri. Çanakkale ve Lapseki iskelesini GESTAŞ kullanırken, Çardak iskelesi ise GEL-ÇAR feribotları kullanıyor.
Yaz tatilinin başlaması ile Avrupa yakasındaki iskeleler önünde üzün kuyruklarda bekleyen tatilciler, aynı işkenceyi dönüş yolunda da çekiyor. Tatil sezonun bitmesi, okulların da açılması ile dönüş yoluna giren tatilciler, hafta sonu iskeleler önünde uzun kuyruklar oluştu. En fazla kuyruk ise GESTAŞ’ın Lapseki iskelesi önünde yaşandı. Lapseki feribot trafiği yaz aylarında hiç azalmıyor.
GESTAŞ’ın İskeledeki gemisi boş durmasına rağmen araç almayınca uzun kuyruklar oluştu. Oluşan kuyruk Çardak Beldesine kadar ulaştı. Araçlarında uzun süre feribot sırası bekleyen vatandaşlar ise isyan etti. Uzun süre kuyrukta bekleyen araçlar, kuyruğun azalmaması üzerine Çardak feribotlarına yöneldi. GEL-ÇAR, Vatandaşın mağduriyetini engellemek için büyük çaba gösterdi. Fakat GEL-ÇAR, Gelibolu iskelesinde iskelenin yönetimini elinde bulunduran rakibi GESTAŞ tarafından konulan 45 dakikada bir gemi kalkışı engeli nedeniyle tam verimli çalışamıyor. GESTAŞ’ın tüm yaptırımlarına rağmen boğazdaki tek rakibi GEL-ÇAR, araç kuyruklarını eritmek için çaba gösterdi.

GESTAŞ UYGULAMALARI VATANDAŞI ZORA SOKUYOR
Çanakkale boğazı ve adalara araç ve yolcu taşıma hizmeti yapan ve tamamı Çanakkalelilerin malı olan GESTAŞ, Çanakkale Boğazı’nda tek rakibi olan GEL-ÇAR feribotlarının müşterilerini engellemek için çeşitli yaptırımlar uyguladığı yönündeki tartışmalar uzun zamandır devam ediyor. Bu yaptırımlardan biri de Gelibolu iskelesinde daha önce 2 rampaya sahip olan GEL-ÇAR’ın rampa sayısını bire indirmek oldu. İddiaya göre bu rampa sayısının azaltılmasının ardından süre kısıtlaması da getirildi.
Gelibolu iskelesinde araç, kamyon ve TIR kuyruğunun kilometrelerce uzunlukta olduğu, bu kuyruğa rağmen GESTAŞ Gelibolu İskelesinin işletmecisi olduğu için GEL-ÇAR'ın işlettiği çardak motorlarına tamamen keyfi olarak ve anlaşılmaz bir şekilde 45 dakikada bir kalkış şartı uygulandığı belirtiliyor. Çardak motorunun 15-20 dakikalık bir sürede dolmasına rağmen, dolu vaziyette 30 dakika iskelede beklemek zorunda kaldığı ve bu durumun feribot ve motor bekleyen araç kuyruğunun kilometrelerce uzamasına neden olduğu ifade ediliyor. GEL-ÇAR, Çardak iskelesinde aldığı araçları kısa sürede buraya getirip indiriyor. Yeni araç alımı da 15 dakika gibi bir sürede gerçekleşiyor. Bu dolum yapılmasına rağmen süre kısıtlamasından dolayı feribot kalkamıyor. 45 dakika süresi dolunca feribot ancak kalkabiliyor.

FERİBOT ÇİLESİ BİTMİYOR
GESTAŞ, yeni gemiler almasına rağmen ihtiyaca cevap veremeyince iskele önünde uzun araç kuyrukları yaşanıyor. Kuyruklarda saatlerce bekleyen vatandaşlar, yapılan uygulamalardan dolayı isyan ediyor.

Tuğba Kulasoy