Bakan Karaismailoğlu’nun Twitter hesabında paylaştığı fotoğraflarda, zorlu hava şartlarına rağmen saat 23.00’de mastik asfalt çalışmasına devam eden köprü çalışanları görülüyor. Bakan Karaismailoğlu paylaşıma, “Ülkemizin her noktasında kar, kış, gece, gündüz demeden… Çalışmalar son hızla devam ediyor” notunu düştü.
 
Çanakkale Boğazı'nda Avrupa ile Asya'yı ilk kez birbirine bağlayan ve 2023 metrelik orta açıklığıyla da 'dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü' unvanını alan 1915 Çanakkale Köprüsü'nde geri sayım başladı. Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönümünün kutlanacağı 18 Mart'ta açılacak köprünün yetiştirilmesi için iki vardiyalı olarak sabaha kadar çalışılıyor.. Temeli 8 Mart 2017'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nde sona gelindi. Bağlantı yollarının tamamlanmasıyla Şubat'ta trafiğe açılması planlanan köprünün inşaatında hummalı bir çalışma hâkim. Çanakkale Boğazı'nın Avrupa ve Asya yakalarını birleştirecek köprüde çalışmalar, temelinin atılmasından bu yana yaklaşık 1800 gündür aralıksız sürdürülüyor.. Boğazı 6 dakikada geçilebilme imkânı sunacak köprünün Gelibolu ilçesindeki Sütlüce ve Lâpseki ilçesinde yer alan Şekerkaya şantiyelerinde 649'u mühendis 5 bine yakın personel, 895 iş makinesiyle görev alıyor.
 
2023 METRE ORTA AÇIKLIĞIYLA DÜNYANIN EN UZUNU
1915 Çanakkale Köprüsü, tasarımıyla da dünyada ilk olmaya aday. Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıl dönümünü temsil eden 2023 metrelik orta açıklığıyla köprü 'dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü' unvanına sahip olacak. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları, kırmızı-beyaz olacak. 318 metrelik yüksekliğiyle Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı tarih olan, 3'üncü ayın 18'ini simgeleyen kulelerin üst kısmı da Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşları'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde olacak. 770'er metre kenar açıklıklarla toplam 3 bin 563 metre uzunluğundaki köprü, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle toplam 4 bin 608 metre geçiş uzunluğuna sahip. Gidiş ve geliş yolu 3'er şeritli olan köprü 45,06 metre genişlikte. Köprü tabliyesinin iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları yer alıyor. 'Asrın projesi' olarak gösterilen 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi kapsamında 1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 115 çeşitli boyutlarda menfez, 12 kavşak (devlet yolu üzerindeki kavşaklar dahil), 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu inşa ediliyor.
 
BÖLGE EKONOMİSİNE 223 MİLYAR LİRA
Köprü, bölgeye ekonomik anlamda ciddi bir katma değer sağlayacak. Projenin finansman aşamasında hazırlanan ekonomik etki raporuna göre, projenin etki alanındaki bölgeye katacağı ekonomik katkı 14.5 milyar Euro (yaklaşık 223 milyar lira) üzerinde olduğu belirlendi. Proje tamamlandığında yıllık zaman tasarruf tutarı 465 milyon liraya, akaryakıt tasarruf tutarı ise 102 milyon liraya ulaşacak. Her yıl toplam 567 milyon lira tasarruf sağlayacak.
 
Tuğba Kulasoy