Müdürlük,  komşu tarlalarda çiftçilik yapan üreticilerin birbirilerini çeşitli nedenlerden dolayı zarara uğratmaları neticesinde izlenecek yolu da açıklayarak; “Şahıslar arasında meydana gelen zarar-ziyan olaylarında zarar tespitinin mahkeme heyeti nezaretinde yapılması üreticilerimizin hak kayıplarını önlemek için hukuki bir gerekliliktir” diyerek konuya açıklık getirdi.
Lâpseki ilçesine bağlı Umurbey Beldesi’nde çiftçilik yapan Hasan Karazilli erik bahçelerinin yanındaki tarlada, arpa üretimi yapan başka bir çiftçinin kullandığı i ot ilacı nedeniyle erik ağaçlarının zarar gördüğünü Lapseki İlçe Tarım Müdürlüğü’nde yetkililerin kendisi ile ilgilenmediğini iddia etmişti.
Lâpseki İlçe Tarım Müdürlüğü üreticiler arasında anlaşma sağlandığını; gerekli gübreleri ve ağaçların toparlanması için gerekli bitki besin elementleri ile ilgili tavsiyelerin de verildiğini duyurdu.
İlçe Tarım Müdürlüğü’nden gelen açıklamada; “Hasan Karazilli isimli Umurbey beldesinde üretim yapan yetiştiricimiz İlçe Müdürlüğümüze meyve ağaçlarının ot kaynaklı zarar gördüğünü beyan etmiş ve bu zarar ile ilgili müdürlüğümüz teknik personellerinden gerekli bilgilendirmeyi almıştır. Fakat ilgili zararla alakalı şahıs yapması gereken diğer işlemleri yapmamıştır. İlçemizde dönem dönem bu gibi zarar ziyan olayları yaşanmaktadır. Büyümeyle birlikte bu tarz zarar-ziyan konular görülmektedir.. Ayrıca üreticimize zararı veren M.T. ile de anlaşma yoluna gitmişlerdir. Gerekli gübreleri ve ağaçların toparlanması için gerekli bitki besin elementleri ile ilgili tavsiyeler de bizzat kurumumuzca yapılmıştır”  ifadelerine yer verildi.
HUKUKEN HAK KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇİLİYOR
Müdürlük,  komşu tarlalarda çiftçilik yapan üreticilerin birbirilerini çeşitli nedenlerden dolayı zarara uğratmaları neticesinde izlenecek yolu da açıkladı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi.
“İlçemizde dönem dönem bu gibi zarar ziyan olayları yaşanmaktadır. Büyümeyle birlikte bu tarz zarar-ziyan konular görülmektedir. Üretici mağduriyeti olmaması açısından ilgili ceza mahkemelerinin konu ile ilgili çalışma yürüttüklerini üreticimize aktarılmıştır. Sonraki aşamada şayet üretici hakkını arama yoluna girerse;  şahışlar arasında meydana gelen zarar-ziyan olaylarında zarar tespitinin mahkeme heyeti nezaretinde yapılması Kadastro müdürlüğünden kadastro bilirkişisinin yer tespiti yaparak, zirai bilirkişi tarafından zarar türü, alanı, ve zarar miktarı tespitinin yapılması gerekmekte olup, bu şekilde yapılmayan tespitler sonraki süreçlerde hukuki hak kayıplarına neden olabilir.”
TOPRAK ANALİZ CİHAZI SADECE ÇANAKKALE’DE VAR
“İlçemiz şeftali kiraz nektarin erik Trabzon hurması ve adını sayamadığımız çok çeşitli meyve üretimi ile ilgili adından söz ettiren bir ilçedir. Şeftali üretiminde Çanakkale ili ülke genelinde birincidir. Bu üretimin %65ini de Lapseki üretmektedir. Bu çok önemlidir.  Lapseki Gerek üretimde, gerekse kalitede, gerekse ihracatta adından söz ettiren ilçemizdir. İlçe müdürlüğümüz olarak üreticilerimize bitki besleme- hastalık zararlı kontrolünden tutunda her konuda yetişmiş elemanlarımızla hizmet vermeye devam etmekteyiz. Marmara Bölgesinde 2 ya da 3 tane olan Çanakkale Bölgesinde olmayan dijital toprak analiz cihazını ilçemize kazandırdık. Lâpseki Şeftalisi Coğrafi İşaretiyle de adının anılmasıını ve ilçemizin bu şekilde duyulmasını temenni ediyoruz. Yakın zamanda askıdan inecek.”
Tuğba Kulasoy
.