Trafik akışının kontrolü ve ulaşım iyileştirilmesinin yapılması, kent yaşantısının kurallara uygun, standartlar dahilinde bir yapıya kavuşturulması için, trafikte kural ihlali yapan araçlardan kaynaklanan kazaların önlenerek can ve mal emniyetinin sağlanması amacı ile geliştirilen bir denetleme sistemi olan EDS, Lapsekili sürücülerin kabusu olmaya devam ediyor.
 
2021 yılının Ekim Ayı’nda Çanakkale’ye yerleşen bir vatandaş,  Mart ayına kadar geçen 5 aylık sürede 30 bin TL’ye yakın ceza kesildiğini ifade ederek, yaşadıklarını sosyal medyada aktardı:
 
“Çanakkale Lâpseki’ye 10 Ekim 2021’de Yerleştik. Ayni Gün EDS denilen bir baş belası ile tanışmışız. Motorsikletle kırmızı ışıkta geçmişim. Olabilir insanlık hali. Arkadaşlar tam beş ay on bir gün sonra yani 21 Mart 2022’de ceza makbuzunun tebligatı yapıldı. Yahu bu neyin nesidir diye EDS merkezden araştırma yaptım tam 26 adet daha cezamın olduğu nu öğrendim. Bu arada sık sık e devlette ve internet sayfalarında hiç bir ceza görünmüyordu. Neden bu kadar geç tebligat yapıldığını sordum. Aldığım cevap korkunçtu. 30 bin civarında birikmiş ceza makbuzunun olmasından dolayı anca dediler. Araştırdım bu cezaların yüzde 30 unu belediyeler alıyormuş. Soruyorum devlet yetkililerine. Bu sistem vatandaşa kurulmuş bir tuzak değil mi? Devlet ve belediye vatandaşına tuzak kurar mı? Ben BAĞKUR emeklisi bir vatandaşım. Nasıl altından kalkarım bu borcun. Hiç olmazsa bu tuzaktan 10-15 gün içerisinde haberim olsaydı bu mükerrer cezaları yemezdim. Sayın cumhurbaşkanım iyisiniz hoşsunuz sizi seviyoruz. Ama lütfen vatandaşınızı bu şekilde mağdur eden tuzakçılarla ilgilenmenizi rica ediyoruz. Devlet vatandaşının huzuru ve refahı için vardır ve tuzak kurmaz ilginize sunuyorum” ifadelerine yer verdi.
 
BELEDİYELER YÜZDE 30’UNU ALIYOR
 
Milyonlarca sürücüye trafik cezası yağdıran EDS sistemleri il ve ilçelerdeki belediyeler tarafından yollara kuruluyor. EDS sistemi kuran belediyeler, bu yolla kesilen trafik cezalarının yüzde 30'unu alıyor. Bu sistemi kurabilecek gücü olmayan belediyeler ise işi şirketlere havale ediyor, şirketler cezalardan elde edilen paraların bir bölümünü alma karşılığında sistemi kurup işletiyor.
 
 Tuğba Kulasoy