Türkiye'nin önemli şeftali üretim merkezlerinden Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yetiştirilen lezzeti, aroması ve rengiyle yurt içi ve yurt dışı pazarında ilgi gören şeftalide bu yıl geçen yıla oranla yüzde 25 rekolte artışı bekleniyor.
Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescili yapılan "Lapseki şeftalisi"nin pazardaki gücü arttı.
Mevsimdeki duruma göre haziran ayı ortasında 3 milyon civarında ağaçtan toplanmaya başlanan mahsul, eylül sonuna kadar hasat ediliyor. Son dönemde yetiştirilen ürünün yarısından fazlası Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelere gönderiliyor.
İlçe Tarım Hayvancılık müdürü Ali Kaçan” İlçemizde  şeftali Mayıs ayı sonlarına doğru hasat edilmeye başladı ve üreticilerimiz yetiştrdikleri ürünleri iç piyasa ve dış piyasaya sunuyorlar. Geçtiğimiz günlerdede ‘Lapseki Şeftalisi’ olarak tescillendi. Zaten Lapseki şeftalisi bir marka bu markanın içerisinde 40’a yakın şeftali çeşidi ve farklı bölgelerde yetişen şeftali çeşitleride var bunun içerisinde biz farklılığını ortaya koyduk . Tat, lezzet, aramatik birleşimler bakımından Lapseki şeftalisinin  diğer bölgelerden çorafi olarak farkını ortaya koyduk. Geçtiğimiz günlerde Lapseki şeftalisi Coğrafi işaretli alındıktan sonra zincir marketlerin raflarında şeftalimizLapseki şeftalisi olarak yerini alacak. Bu seneki rekolte tüm sebze ve meyvelerde %30-40 fazlalık gözükmekte ve üreticilerimiz de oldukça memnun. Mayıs ayı sonlarına doğru başlayan şeftali hasadı Ekim ayı sonlarına kadar şeftali hasadı devam edecektir.Lapseki şeftalisini farklı kılan bir coğrafya geçiş iklimi olması, iki toprak yapımızın farklılığı 3 neyi , ne zaman ne şekide uygulamasını bilen  üreticilerin hepsini toplandığı yer Lapseki’dir  Lapseki şeftalisinin farkı buradan ortaya çıkmaktadır ”dedi.
Meyve üreticisi Ahmet Aksoy” Bu sene meyvemiz oldukça fazla çok bol kalitemiz de oldukça iyi kısacası bu sene çok iyi bir yıl geçeriyoruz. Geçtiğimiz günlerde Lapseki şeftalisi olarak   Coğrafi işaretli  tescillenen şeftalimiz bundan sonra iç ve dış piyasada raflarda yerini alacak.Bunun yanında daha fazla ihracatçı firmalar bekliyoruz. Bu ilçemiz açısından çak güzel oldubunu yapanlardan Allah razı olsun. Geçtiğimiz yıla göre bu yıl meve 3 kat daha fazla geçtiğimiz yıl 10 bin kasa mal yapıyorsak bu yıl 30 bin kasa şeftali beklentimiz var. Şeftali fiyatları geçtiğimiz yıl ile bu yıl aynı fakat bu yıl şeftali üretimimiz ü kat daha fazla olduğundan Allah bereket versin”dedi.
Lapseki’ye  bağlı Suluca köyünden meyve üreticisi     Faruk Ahmet Ergin de meyve üreticiliğini baba mesleği olarak sürdürdüklerini söyledi.
 
Yaklaşık 40 yıldır üreticilik yaptıklarını ifade eden Ergin, "Allah bereket versin sezonumuz çok bereketli geçiyor. Geçtiğimiz yıla istinaden biraz fiyatlar düşük fakat meyve 3 kat daha fazla mesela bu bahçemden geçtiğimiz yıl 2 bin 700 kasa ürün aldım bu yıl ise 6-7 bin kasa kadar ürün bekliyorum o yüzden geçtiğimiz yıla göre daha fazla para kazanacağımızı bekliyorum. İhracat alımları başladı 10 gündür devam ediyor her zaman olduğu gibi kaliteli ürün iyi para. Geçtiğimiz yıl şeftalinin kilosu 8 ila 11 lira arasıydı bu yıl da aynı fakat bu yıl şeftali fazla." dedi.
 
Ercan Özçetin