2  TL’lik kaliteli ve lezzetli şeftaliler için adeta uzun kuyruklar oluştu. Kuyruklarda çekilen fotoğraflar sosyal medyada Türkiye gündemine oturdu. Umurbeyli çiftçiler, kuyrukta çektiği fotoğrafları paylaşarak isyan etti ve “Bu çiftçimizin düşüğü duruma bak. Şeftali meyve suyuna gidiyor. 2 TL’ye alıyorlar meyve suyunu 15-20 TL’ye satıyorlar. Ne olacak bu çiftçinin hali, nerede ziraat odaları başkanları, nerede tarım bakanı” sözleri ile tepkilerini dile getirdi.
 
Bu sene ürünlerinin iç pazarda da dış pazarda da  para etmediğini dile getiren Umurbeyli şeftali üreticileri geçen sene  10 TL’den verdikleri şeftaliyi bu sene 2TL’den  meyve suyuna verince isyan etti. Bir üretici, “Kârı bıraktık masraflarımızı kurtarmaya çalışıyoruz. Onu da kurtaramayacağız mümkünatı yok” dedi.
 İhracatı yapılmayan ve alıcı bulunmayan şeftalilerini meyve suyu firmalarına 2 TL’den satmak için uzun kuyruklar oluşturdu. Buna karşın marketlerde şeftali meyve sularının litresi ise 15 TL’den satılıyor.
Türkiye’nin en kaliteli şeftalilerinin yetiştiği yerlerden biri de Lâpseki’ye bağlı Umurbey beldesi. Kalitesi ve lezzetinden dolayı bu yıl Coğrafi İşaret Tescil Belgesi bile aldı. Belgenin alındığı yılda çiftçilerin ürünlerinin daha pahalıya satılacağı ve daha çok ihracat yapılacağı bekleniyordu. Bu beklenti ile ilkbaharda tarlalarına ve ağaçlarına yatırım yapan ve çalışan çiftçiler, adeta hayal kırıklığına uğradı.
 
ŞEFTALİ EN  KÖTÜ SEZONUNU YAŞIYOR              
Büyük emeklerle yetiştirilen şeftali, çiftçiler açısında en kötü sezonunu yaşıyor. Şeftali bu yıl ihracat tarafından beklenen talep gelmedi. Verimi bu yıl çok olan şeftali adeta tarlada kaldı. Toplama ve pazara götürme maliyetinin de artması nedeniyle, çiftçiler şeftalisini olduğu gibi meyve suyu firmalarına satıyor. Bu alanda da yığılma olunca fiyat 2 TL’ye kadar düştü.
 
ÇİFTÇİLER İSYANDA
Kuyruklarda çekilen fotoğraflar sosyal medya hesabında Türkiye gündemine oturdu. Umurbeyli çiftçiler, kuyrukta çektiği fotoğrafları sosyal medya hesabında, “Bu çiftçimizin düşüğü duruma bak. Şeftali meyve suyuna gidiyor. 2 TL’ye alıyorlar meyve suyunu 15-20 TL’ye satıyorlar. Ne olacak bu çiftçinin hali, nerede ziraat odaları başkanları, nerede tarım bakanı.” Sözleri ile tepkilerini dile getirdi.
 
Tuğba Kulasoy