40’tan fazla mekanda gerçekleşecek festival etkinliklerinde binden fazla sanatçı katılacak.Kültür Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye Kültür Yolu arasında yer alacak ve Çanakkale’de16-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Troya Kültür Yolu Festivali'nde 100’den fazla etkinlik vatandaşlarla buluşacak. Düzenlenen Rotada Lapseki de  çok sayıda turist ağırlamaya hazırlanıyor. Özellikle İstanbul'dan ve Bursa'dan gelen ziyaretçilerin uğrak noktası olacak ilçede festivalden turiste ev sahipliği yapacak. 
 
Festival Kapsamında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Vali İlhami Aktaş ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir'in katılımlarıyla Hamidiye Tabyaları geçtiğimiz çarşamba günü Troya Kültür Yolu Festivali tanıtım toplantısı düzenlendi. Çok heyecanlı olduklarını ifade ederek sözlerine başlayan Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın gücünü ve profesyonelliğini Çanakkale'de görmekten, yaşamaktan büyük bir heyecan duyacağız. Merak içerisindeyiz. 16-25 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan Troya Kültür Yolu Festivali kültür ve sanat anlamında Çanakkalelilere çok yoğun duygular yaşatacak. Çanakkale'de bizim bildiğimiz kadarıyla bu güne kadar bu kadar yoğun ve arka arkaya kültür ve sanatın çok değişik branşlarının yaşandığı başka bir süreç yaşanmadı. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza müteşekkiriz. 10 gün boyunca aşağı yukarı 41 ayrı mekanda 112 etkinlik bizi çok heyecanlandırıyor. O yüzden bizde Tarihi Alan Başkanlığı olarak da bu işin koordinasyonundayız. Bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bütün Çanakkaleli hemşehrilerimizi hatta Çanakkale dışından gelecek olan bütün misafirlerimizi de bu etkinliklerimizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağız. Hepimizin de yarın öbür gün anlatabileceği hatıra olarak hafızamıza kaydedebileceğimiz, güzel günler yaşayacağız” dedi. Vali İlhami Aktaş da “Yaklaşık 10 gün sürecek ve onlarca etkinlikle devam edecek hem ilimizin turizm potansiyelini hem ilimizin güzelliklerini tanıtılarak aynı zamanda da misafirlerimizle beraber halkımızın da eğleneceği, eşitli aktivitelerle güzel bir on gün geçeceğini ümit ediyoruz” diyerek Çanakkalelileri festival etkinliklere katılmaya davet etti.
 
 
 
 
“HERKES BU FESTİVALDE KENDİSİ İÇİN BİR ŞEY BULABİLİR” 
 
 
 
Son olarak konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ise 10 gün boyunca 40 ayrı mekanda 112 etkinlik gerçekleşeceğinin altını çizerek şunları söyledi; “19 sergi, 34 konser, 15 açık hava etkinliği, 9 tiyatro gösterimi, 18 çocuk etkinliğinin yan sıra Çanakkale’nin değerlerini anlatan söyleşimiz, panellerimiz olacak. 7 söyleşi, 9 film gösterimiyle karşınızda olacağız. Her yaştan insanı her türlü zevke hitap eden çok kapsamlı festival hazırladık. Herkes bu festivalde kendisi için bir şey bulabilir ve bu festivale katılabilir. Kapsayıcı bir festival düzenledik buna çok inanıyoruz, güveniyoruz. Bu hem Çanakkalelilerin keyif alması, kültürden, sanattan beslenmesi için bir yandan kültür projesi, diğer yanıyla bu süreç içerisinden dünyanın çeşitli ülkelerinden Çanakkale’ye yabancı basın mensuplarını getiriyoruz. Onlarda festivale katılacaklar, gözlemleyecekler. Çanakkale’yi hem sunduğu doğal güzellikleriyle hem de sunduğu kültür imkanlarıyla, hem de alanlarıyla ve tabi ki tarihi yarımadayla önemli bir uluslararası turizm destinasyonu haline getirebilmek için yabancı basın nezdindeki çalışmalarımızla bu festivalle birlikte başlatıyoruz. Bakanlığımız tarafından kurulan Turizm Geliştirme ve Tanıtma Ajansı Çanakkale’nin yurtdışında daha fazla reklamını ve tanıtımını yapıyor. Muhteşem Çanakkale Köprüsü bu kentin erişilebilirliğini çok farklı bir noktaya taşıdı. Biz özellikle otelciler, konaklama tesisleri, yeme, içme tesisleriyle yaptığımız toplantılarda bunun etkilerinin ortaya çıkmaya başladığını görmekten çok büyük memnuniyet duyuyoruz. Çanakkale parlak bir geleceği olan, keyifli, güzel yaşanan bir şehir. Bu tarz etkinliklerin kaldıraç vazifesi görmesi, bu kentin bir kültür ve turizm destinasyonu olması anlamında hem Türkiye’de hem de uluslararası anlamda büyük bir adım atmakta olduğunu da bir kez daha belirtmek ve altını çizmek istiyoruz. Şehrin imajına da ekonomik boyutuna da katkı sağlayacak. Çanakkaleliler festivallerine sahip çıkarlarsa, bu festivalin de gelenekselleşmesini, her sene Çanakkale’de Troya Kültür Yolu Festivali olmasını ve Türkiye’nin dört bir yanından insanlarımızı Çanakkale’de ağırlayacağımız günlerin gelmesini istiyoruz.”   
 
Festival, Bugün  Çanakkale Kordon’da gerçekleştirilecek “Troyalılar Geliyor” yürüyüşüyle başlayacak. Boğaz Komutanlığı Bando Takımı ve Mehter konseriyle renklenecek yürüyüşün ardından Çanakkaleliler ve bölge halkı, Genel Sanat Yönetmenliğini Mustafa Erdoğan’ın yaptığı Anadolu Ateşi “Troya” Gösterisi’ni Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde izleme fırsatı bulacak. 
 
 
 AÇIK HAVA SAHNESİNDE KONSERLER 
 
Festival süresince Anadolu Hamidiye Tabyası, Kilitbahir Kalesi, Kordon Troya Atı, Assos Antik Kenti ve Parion Antik Kenti’nde kurulacak açık hava sahnelerinde Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan ile İstanbul Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Efe Kışlalı ile İzmir Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Levent Gündüz’den oluşan “3 Tenor” Çanakkalelilerle buluşacak. Festival programında; Can Atilla tarafından bestelenen 57. Alay Senfonisi, Allegra Ensamble’nin dünya müziğinin seçkin örneklerini klasik müzik enstrümanları ile çok sesli icra edeceği “Assos: Bi Dünya Müzik”, Fahir Atakoğlu, Tuluyhan Uğurlu, Cihat Aşkın ve Yaprak Sayar ile “Türk Valsleri”, Shantel, Divanhana, Yüksek Sadakat, Berkay, Göksel, Aydilge, Retrobüs, Dolapdere Big Gang gibi ünlü isimlerin aralarında bulunduğu çok sayıda konser ve senfoni festival programında yer alacak. Ayrıca, Çanakkale kent merkezinde bulunan Eski Kilise’de İnançların Dili Konseri, Gelibolu Mevlevihanesi’nde Sema Mukabelesi, Tasavvuf Müziği etkinlikleri gerçekleştirilecek.  
 
KENTİN DÖRT BİR YANI TİYATRO SAHNESİ OLACAK 
 
Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında birbirinden önemli tiyatro oyunları ve müzikaller de sahnelenecek. Haldun Taner’in ölümsüz eseri “Keşanlı Ali Destanı”, Hisseli Harikalar Kumpanyası müzikali, bir Troya hikayesi olan “Medea”, Trakya esintilerini taşıyan “Arda Boyları”, “Bizim Yunus”, “Eyvah Nadir”, “Sersemler Evi”, “Çanakkale Destanı” oyunları şehrin dört bir yanında sanatseverler ile buluşacak.
 
Tuğba Kulasoy