Top atışları, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, Kaymakam Emre Öztürk, Garnizon Komutanı Kıdemli Deniz Albay Ömer Karakaş ve Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz halkı ve öğrencileri selamlayarak, 25 Eylül Lâpseki’nin Düşman işgalinden kurtuluşunu kutlamasıyla devam etti. 

Lâpseki’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yıl Dönümünde Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz yaptığı konuşmasında, "Çok kıymetli hemşehrilerim; Lâpseki’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümündeyiz. Ülkemizi düşmanlardan temizleyerek bizlere emanet eden kahraman ecdadımızı bu önemli gün vesilesiyle rahmetle, minnetle ve hayırla yâd ederken, Lâpsekili hemşerilerimin Kurtuluş Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Milletimizin bağımsızlığa olan tutkusu, yurdun dört bir yanında olduğu gibi, bundan tam 100 yıl önce 25 Eylül 1922 tarihinde Lâpseki’mizde de tezahür etmiştir.  Çanakkale savaşlarında, Arıburnu’nda, ana çıkarma noktasında düşmanın ilk ateşine göğüs gererek; düşmanla azimle, kararlılıkla mücadele eden kahraman Lapsekili Muharrem Asteğmenimizi, yaralı olarak tedavi amaçlı Lapseki’ ye gelen abisinin asker elbiselerini giyerek gözünü kırpmadan cepheye göğüs göğüse savaşmaya giden 15 yaşındaki “Kulağını Vermeyen Şehit” olarak da bilinen Hasan oğlu Ahmet’i, ilçemizi işgal etmek isteyen İngiliz müfrezesine karşı kahramanca göğüs gererek mücadele eden Lapsekili kahramanlarımızı saygı ile anıyorum. Geçmişini bilmeyen milletler geleceklerine asla yön veremezler. Dolayısıyla Milli Mücadele yılları bütün sıkıntıları ve zorlukları ile bizim gururla andığımız, göğsümüzü kabartarak anlattığımız ve ecdadımızı hayırla yâd ettiğimiz yıllardır. Bu anlamlı günde, başta büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyor, Lapseki’ de ve ilçe dışında yaşayan tüm Lapsekili hemşerilerimizin Kurtuluş Günlerini kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı. 

Kutlama, 25 Eylül İlköğretim Okulu öğrencilerinin okuduğu şiirler, Lâpseki Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Eğitmeni Makbule Sargın yönetiminde düzenlenen halk oyunları ekibinin gösterileri ve Çanakkale Boğaz Komutanlığı Bandosunun marşları eşliğinde devam etti.


Kaynak: Haber Merkezi