Seddülbahir Kalesi'nin Çanakkale Deniz Zaferi’nin kutlanacağı 18 Mart 2023 tarihinde açılması planlanıyor.
 
 Çanakkale Boğazı’nı geçmek isteyen İtilaf devletleri tarafından 3 Kasım 1914’te bombalanarak, Çanakkale Savaşları'nda ilk şehitlerin verildiği yer olan Seddülbahir Kalesi, doğal şartlar sebebiyle zarara uğradı.
Seddülbahir Kalesi'nde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından 2015'te başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarının yüzde 99’u tamamlandı. Kale'nin Çanakkale Deniz Zaferi’nin kutlanacağı 18 Mart 2023 tarihinde ziyarete açılması planlanıyor.
 
Seddülbahir Kalesi'nin restorasyonunda artık sona yaklaşıldığının altını çizen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, çok uzun ve özel bir çalışma ile yapılan restorasyon çalışmasının 18 Mart 2023’te bitmiş olacağını ve Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümünde Seddülbahir Kalesi gibi çok önemli ve anlamlı bir kaleyi restore edip, içini de müze şeklinde düzenleyerek, hizmeti açmış olacaklarını ifade etti.
Tarihi Alan Başkanlığı olarak, tarihi alandaki bütün ataların miras kalmış yapıları aslına uygun bir şekilde restore edip, ziyarete açık hale getirdikleri vurgulayan Kaşdemir, "Özellikle kaleleri restore ettik ki, bunların hepsi gazi mekanlardır, tarihi değeri çok yüksek mekanlardır, ecdadımızdan bize miras kalmış Çanakkale Savaşı’nın görmüş, gazi olmuş ve Çanakkale Boğazı’nın da muhafızlığını yapmış yapılardır, kalelerdir. Tabi bu kaleler hem savaş sırasında hem savaştan sonraki zamana ve coğrafi koşullara bağlı olarak yıpranmışlardı. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu Seddülbahir Kalesi’nde bir restorasyon süreci başlattık ve bu sürecin de artık sonuna geldik. Seddülbahir Kalesi restorasyonu gerçekten büyük bir restorasyon, büyük bir çalışma, kale büyük bir yer kaplıyor ve bittiği zaman da inşallah Çanakkale Boğazı’nın girişinde çok tarihi bir yapı ayağa kalkmış, hem gelen ziyaretçiyi, hem de Çanakkale Boğazı’na giren gemileri selamlamış olacak. Seddülbahir Kalesi’nin şöyle bir özelliği daha var. Tabii ki bir savunma yapısıdır. Fakat bir kadın hanımefendi tarafından yaptırılmıştır. 4’üncü Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından vakfedilen, yaptırılan bu yapı, Türk kadınının ülke savunmasına vermiş olduğu katkının örneklerden bir tanesidir. Bu yönüyle de çok anlamlıdır. Biz de bu konuyu kale içerisindeki müzenin teşhir ve tanziminde işleyeceğiz. Çünkü kadınlarımızın da ülke savunmasına nasıl katkı yaptığının bir örneği olarak, gelen bütün ziyaretçiye bunu aktarmış olacağız. Seddülbahir Kalesini inşallah 18 Mart 2023’te açacağız. Büyük bir etkinlikle, büyük bir katılımla, inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın da bizzat teşrifiyle bu kaleyi açmış oluruz. Ve tarihi alan artık bütün mekanlar ile bir açık hava müzesi haline gelmiş olur. Seddülbahir Kalesi özel bir restorasyon sürecinden geçti. Çok özel bir çalışma oldu. Adeta bazen iğneyle kuyu kazdık ve bir taşın yerine konması için bilim kurulumuz, danışma kurulumuz defalarca toplantı yaptı. Gerçekten hem ülke içinde hem ülke dışındaki bu işi bilenler tarafından çok da takdir edilen bir restorasyon süreci geçirdik. Seddülbahir Kalesi Tarihi Alanda çok emsalsiz, özel, eşsiz bir yapı olarak gelen ziyaretçiyi selamlamış olacak. Gelen ziyaretçilerimizde Çanakkale Savaşı’nın izlerini orada görmüş olacak Seddülbahir Kalesi gerçekten hem savaş öncesi, hem Çanakkale Savaşı sırasında ve şimdi de gerçekten bir abide gibi orada yükselmiş olacak. Biz bütün herkesi Çanakkale’deki bu tarihi mekanlara davet ediyoruz. Bu tarihi mekanların içerisindeki Çanakkale ruhunu teneffüs etmeye, Çanakkale fedakarlığını daha iyi anlamaya davet ediyoruz. Çünkü gerçekten Çanakkale, Türk milletinin buluşma noktası ve Türk milletinin kalbi. Dolayısıyla Çanakkale ortak paydasında herkesle ulaşmak istiyoruz” dedi.
Tuğba Kulasoy