Toplantında 8 adet türbine ilave olacak şekilde ve mevcut ÇED alanı içerisine 1 adet türbinin eklenmesi için EPDK’ya gerekli başvuruların yapıldığı bilgisi verildi. Köyde yaşayan vatandaşlar ise gibi rüzgar türbinlerinin çıkardığı seslerden oldukça rahatsız olduklarını belirterek, dert yandı.
Lapseki Dumanlı köyünde Sone Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından “Gelibolu Rüzgar Enerji Santrali Kapasite Artışı Haklı Bilgilendirme ve Süreci Katılımı Toplantısı” düzenlendi.
Toplantıya Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED ve Çevre İzinlerinden Sorumlu Şube Müdürlüğü ekibi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, Dumanlı Köyü Muhtarı Erol Karaduman, Beyçayır Köyü Muhtarı Zühtü Acar ile vatandaşlar katıldı.
Toplantıda ENVA Mühendislik (Çevre İş Sağlığı ve Güvenliği Enerji Mühendislik ve Müşavirlik Danışmanlık Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi) Yetkilisi, Çanakkale Lapseki ilçesi sınırları içerisinde Sone Enerji tarafından “Gelibolu Rüzgar Enerji Santrali” projesinin 29.06.2021 tarihinde ilk türbin kabulünün yapıldığını ve işletmeye geçtiği, 16.06.2022 tarihinde de son tribün kabulünün yapıldığını ve rüzgar türbinlerinin tam kapasite ile çalışmaya başladığına dair bilgi verdi. Toplantıda proje ömrünün 49 yıl olduğu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) üretim lisansı çerçevesinde 8 adet türbine ilave olacak şekilde ve mevcut ÇED alanı içerisine 1 adet türbinin eklenmesi için EPDK’ya gerekli başvuruların yapıldığı belirtildi. Toplantıda daha önce kurulan ve 3.8 MWm/3.75 MWe olan ünite kurulu gücünün 1 adet 6.1 MWm/6.1 MWe arttırılarak tesis toplam kurulu gücünün 36.5 MWm / 36,1MWe olacak şekilde kapasite artışı gerçekleştirileceği ifade edildi.
Toplantıda yeni kurulacak olan rüzgar türbinine en yakın yerleşim yerine uzak bir mesafede olacağı belirtildi. Daha sonra ilgili firma tarafından sunum yapıldı. Ardından toplantıya katılım sağlayan Dumanlı ve Beyçayır köylerinden katılan vatandaşlara söz verildi.
Vatandaşlar, şiddetli poyraz rüzgarlarında köylere yakın olan rüzgar türbinlerinin çok ses çıkardığını ifade ederek, çıkan sesten rahatsız olduklarını söylediler.
Şirket köylere yakın alanlara rüzgar enerji santrali yaptığını ve belirli mesafeler ile 8 adet rüzgar türbin diktiğini ve bu toplantının da 1 adat yeni türbin yapılması için gerçekleştiğini ifade eden Beyçayır Köyü Muhtarı Zühtü Acar, "İlave bir rüzgar enerji direği dikeceksiniz daha önceden de yetkililere ifade ettik. Benim köyde şiddetli poyraz olduğu zaman rüzgar türbinleri çok ses çıkartıyor ve bu durumdan şikayetçi olduğumuzu söyledik. Ancak bu durumla ilgili henüz bir çalışma yapılması ve rüzgar türbinin özellikle poyraz rüzgarında yaptığı ses devam ediyor biz bu sesten şikayetçiyiz” şeklinde konuştu.
Bunun üzerine ise proje yetkilileri ses şikayeti ile ilgili desibel ölçümü yapılacağı belirtti.
Tuğba Kulasoy