Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı T. Selçuk Semizoğlu’nun onur konuğu olarak katılımıyla gerçekleşen ÇTB Ocak ayı olağan meclis toplantısında, sene içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan projeler ve 2022 yılının genel değerlendirmesi yapılarak, meteorolojik kuraklığın tarımsal üretime olası etkileri üzerine istişarelerde bulunuldu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Birol Çetin, yeni umutlarla girilen 2023 yılının sağlık, huzur ve bereket dolu bir yıl olması temennisinde bulunarak, meclis üyelerine yeni dönem çalışmalarında başarılar diledi.
Başkan Çetin “2023 yılında Borsamız Olağan aylık Meclis toplantılarını ilimizin idarecileri ve kanaat önderleri ile birlikte yapmaya çalışacağız. Bu kapsamda ocak ayı toplantımızı ÇTSO Başkanımız Sn. Selçuk Semizoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştiriyoruz. Toplantımıza ayrıca Meslek Komitelerimizin değerli başkanları ve temsilcileri de katılım göstererek özellikle sektörlerde talep, öneri ve sorunları dile getirerek hep birlikte ortak aklın gücüyle hareket edeceğiz” dedi.
Borsanın faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz ise, "Borsamızın 2022-2026 döneminde Yönetim Kurulu olarak şehrimizin geleceğine büyük katkılar sunacak olan projelerimizi bugün burada sizlerle istişare etmek istiyoruz. Hepiniz Meclisimize hoş geldiniz, şeref verdiniz. Çanakkale Ticaret Borsası ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak Çanakkale’mizin coğrafi konumunun, kültürünün, tarihinin kıymetini bilerek çok daha fazla çalışacak, Çanakkale’mizi daha iyi yerlere getirmek için mücadele edeceğiz. Bilinmesini istiyorum ki ortak aklın gücüyle hareket edildiğinde kazanılmayacak başarılmayacak hiçbir şey yoktur. O yüzden altını çizerek belirtmek istiyorum ki gücümüz birlikteliğimizdir. Tarım, turizm, sanayi gibi ekonomik potansiyel, Kültürel zenginlik ve insan kaynağı gibi fırsatlar ilimizde yeterince mevcut. Bu açıdan değerlendirdiğimizde, Çanakkale’mizin tüm dünyayı etkileyen ekonomik buhranın içindeki fırsatlar şehri olduğu rahatlıkla görebiliriz. İlimizde nitelikli bir dönüşümü gerçekleştirebilmek ve yarınlara ulaşabilmek için bu potansiyeli iyi değerlendirmeliyiz. Aralık ayında TOBB Başkanımız Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na gerçekleştirdiğimiz ziyarette de gündem konusu olan, finansmana erişim problemi için TOBB’un ortak olduğu Kredi Garanti Fonu (KGF), Hazine desteğiyle 250 milyarlık Kredi Paketi açıklandı. İş dünyamız için çok kıymetli bir destek olan KGF Desteği için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Güney Marmara Kalkınma Ajansı 2022 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Çanakkale Ticaret Borsası Değer Zinciri Analizi Eğitimi projemiz geçti. Projemiz kapsamında Çanakkale'de üretilen ürünlerimize olan talebi ve ihracat rakamlarımızın arttırılmasını, ürünlerin pazarlama konusunda ciddi sorunlar yaşayan işletmelerimizin pazarlama kanalları altyapısının oluşturulması amacıyla, Çanakkale'de üretilen tarımsal ürünlerin toplam üretim değerini arttırmayı hedeflemekteyiz. Markalaşma çalışmalarımız devam ediyor. Türk Patent ve Marka Kurumunca Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni 141. Sayısında Yayımlanan Başvuruların Sıralı Listesinde Çanakkale Domatesi askıya çıkmıştır. Borsamızın başvuru sahibi olduğu Çanakkale Domatesinin Coğrafi İşaret sürecini ÇOMÜ Değerli hocamız Prof. Dr. Kenan Kaynaş ile yürütmekteyiz. Mart ayı ortalarında Çanakkale Domatesi Coğrafi İşaret tescili alınmış olacaktır. Şimdiden hayırlı olsun" dedi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı T.Selçuk Semizoğlu ise Öncelikle onur konuğu olarak davet edilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek, Çanakkale Ticaret Borsası Meclisine teşekkürlerini iletti. Başkan Semizoğlu, “Hepinizi şahsım ve ÇTSO adına saygıyla selamlıyorum. Öncelikle yeni görevlerinize seçildiniz. Her birinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Allah mahcup etmesin, Allah utandırmasın. Çanakkale pandemide en az etkilenen illerden birisi. Tabii ki sıkıntılar var ama en az etkilenen illerden. Köprümüz, tünellerimiz Çanakkale’yi çok daha ulaşılabilir hale getirdi. Sütümüzden meyvemize, sebzemize etimize kadar boğazı 6 dk da geçerek İstanbul dediğimiz, bugün Yunanistan’ın nüfusunun 1,8 katı çok büyük bir Pazar oralara ulaşmasını sağlayacak. Bizler Oda ve Borsa olarak geçmişte de ahenk içinde çalışıyorduk, yeni dönemde de daha işlevsel daha iç içe çalışmaya devam edeceğiz. Geçen hafta Yunanistan’daydım. Şubatın başında ekibimizle Makedonya’ya gideceğiz. Seyahatlerimizin amacı artık ihracat yapmamız gerektiğine inanıyoruz ürettiğimizi dışarı satmamız gerektiğine inanıyorum. Biz şehir olarak ilimizi ürünlerimizi daha etkili tanıtmamız lazım. Sıradan işlerden kurtulmamız lazım, fuarlar her geçen gün etkisini yitiriyor. İkili görüşmeler yapmamız lazım. Mesela zeytinyağında dökme değil markalı ürünlerimizi satmamız lazım. Nereye gitsek Çanakkale ile ilgili herkesin bir anısı hatırası var. İhracat için hiç bir eksikliğimiz yok. Şimdi bir seçim sürecine girdik. Biz iş insanlarını zorlayan kararlar alınıyor, maaş zamlarından piyasadaki dalgalanmaya kadar maliyetlerimizi ciddi arttırıyor, ama biz güçlü iş insanlarıyız. Dirençliyiz. Dünyanın neresine gidersek gidelim bizler başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası olarak her türlü işbirliğine hazırız” şeklinde konuştu.
ÇTB Meclis Toplantısında daha sonra Başkan Abdullah Deniz ve Komite Başkanları Yahya Çakıroğlu, Mehmet Özkurnaz, Suat Doğan, Ali Atak ve Hüseyin Denizli tarafından komitelerin yaşamış olduğu sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili olarak değerlendirmeler gerçekleştirildi.
Konuşmaların ardından, gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. ÇTB 2018-2022 Stratejik Planı ve Değerlendirmeleri İçeren Faaliyet Sunumu ve 2022 Ocak Ayı Faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirildi.
Haber Merkezi