Çanakkale TOKİ tarafından yapılması planlanan İlk Evim 250 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi kapsamında bin 290 konutun sahipleri  kurayla belirlendi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezi'ndeki gerçekleştirilen kura çekimine Vali İlhami Aktaş, Toplu Konut İdaresi (TOKİ)  Başkanlığı Proje Uzmanı  Hasan Hüseyin Çelik,  İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, İl Genel Meclis üyeleri, şehit aileleri, Gaziler ve vatandaşlar katıldı.
Kura çekimi saygı duruşunda bulunulup,  ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra TOKİ çalışmaları ile ilgili hazırlanan tanıtım filminin gösterimi gerçekleştirildi.
Kura çekiminde konuşma yapan Toplu Konut İdaresi Proje Uzmanı Hasan Hüseyin Çelik, "Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak Cumhurbaşkanımızın talimatı ile 13 Eylül 2022 tarihinde   Cumhuriyet tarihinin en büyük konut hamlesi başlatılmıştır.  Hemen akabinde Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı  Toplu Konut Başkanlığı İdaresi  Başkanlığı olarak tarafımıza verilen bu görev,  ivedilikle bir gün sonra ibne Cumhurbaşkanımızın  Ankara Sincan Lale Meydanında 17 ilde 8 bin konutun temelini  atarak başlamış bulunmaktadır.  Bugün Türkiye’de 250 bin konut ile ilgili olarak hem bir yandan temeli atılmış ve devam eden konutlarımız var, hem proje çalışmalarımız var, hem de  81 İlde yaklaşık olarak 250 bin konutun  kura çekilişleri devam etmektedir.  Bugün de burada 1.290 adet  Çanakkaleli hemşehrilerimizin ev sahibi olmasına yönelik olarak  sadece hak sahibi kurasını belirlemek için geldik.  Bu konutların şimdiden size hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
 
"Konut sorunu diğer ülkelerde olduğu gibi son günlerde ülkemizde de  konuta erişiminde biraz sıkıntıların olduğu malum" diyen Çelik, şunları söyledi:
"Ama  bunun ülke genelinde çözülemeyecek bir sorun olmadığını 250 bin konut hamlesi başlatarak  Türkiye çapında göstermiş bulunmaktayız.  Ülke genelinde idaremize olan güven dolayısı ile   8 milyona yakın başvuru aldık. Bu 8 milyon başvurunun yaklaşık 5 milyonunun hala  81 ilde kurasını çekmeye devam ediyoruz.  Eskiden insanlar ancak emekli olduğunda ev sahibi olabiliyordu ama artık o biraz daha geride kalmış bir konu.  O konunun daha güzeli geldi ve Toplu Konutlar İdaresi Başkanlığı var. İnsanlar kira öder gibi artık  ev sahibi olma imkanına kavuştular.  Yine bu arda Çanakkaleli hemşehrilerimizden 1. 290 kişi ev sahibi olacak.  Bundan sonra kampanyalarımız devam edeceği için kurada ismi çıkamayanlar lütfen üzülmesinler.  Projelerimiz devam edecek. Yani kurası çıkmayan insanlar üzülmesin onları da konut sahibi yapacağız. Çanakkale’mize Toplu Konutlar İdaresi Başkanlığı olarak  Çanakkale’de 32 şantiyede 4 bin 500 konut yapmışız.  6 büfe, 5 cami, 3 hastane, 1 kamu hizmet binası,  9 ilkokul, 1  kreş, 3 Lise, 1 pansiyon, 1 sağlık ocağı , 6 ticaret merkezi yapmışız. Ayrıca Ezine ve Ayvacık İlçelerimize  388 adet romen  konutu yapmışız. Çanakkale İlimize Toplu Konutlar İdaresi Başkanlığı olarak yatırım tutarı yaklaşık olarak  522.6  milyon TL’yi aşmış bulunmakta.  Ayrıca Çanakkale ilinde hala devam eden yatırımlar ile ilgili olarak da 1 Milyar, 657.5 milyonluk  yatırımlarımız da şu anda Çanakkale ilinde devam ediyor" şeklinde konuştu.
 
 İnsanoğlunun en büyük temenni ve emellerinden bir tanesinin de ev sahibi olabilmek olduğunu belirten Vali İlhami Aktaş ise,"Bunu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Tüm Türkiye’de yaptığı bir atılımla  Cumhuriyet Tarihinin en kapsamlı projesi ile 250 bin insanımız ilk evine kavuşacaklar.  Bu duygu çok güzel bir duygu. 250 bin insanımız  evlerine kavuşmuş olacak.  Çanakkale’de de bin 290 hemşehrimiz  ilk evine kavuşmuş olacak.  Tabi 20 binin üzerinde başvurumuz var.  Kurada çıkmayacak vatandaşlarımıza da diyoruz ki bu proje bir seferlik değil  belli yıllarda devam edecek ve inşallah onlar da  ev sahibi olacaklarını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
 Çanakkale Merkez'de 370 konut için 18 bin 104  başvuru yapılırken, şailelerine 19  kontenjan belirlenirken 50 başvuru gerçekleştirildi. Engelli vatandaşlar 19 kontenjan için 838, emekli vatandaşlar için 74 kontenjan belirlenirken 2 bin 98 başvuru, genç kategoride ise  74 kontenjan belirlenirken 7 bin 638 başvuru yapıldı. Diğer kategorilerde 184 kontenjana ise 7 bin 476  kişi başvuru yapıldı ve 19 yedek kurası çekildi.
 Şehit Ailesi kategorisinde İlk kura Vali İlhami Aktaş tarafından çekilirken, 42 numara ile  Faize Eriş oldu. ikinci kurayı çeken  İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder’in çekilişinde  50 numara ile Necmi Maden oldu. Üçüncü kurayı AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas ise 53 numara ile Sedat Kibiroğlu oldu.
Çanakkale’de TOKİ Sosyal Konut Projesi kapsamında, Çanakkale Merkez’de 370, Ayvacık’ta 188, Biga İlçesi ve Karabiga Beldesinde 104, Ezine’de 388, Gelibolu’da 80, Gökçeada’da 160 olmak üzere toplamda 1290 yeni konutun sahipleri Çanakkale 3'üncü Noter denetiminde yapılan kura çekimi ile belirlendi.

Tuğba Kulasoy