Meclis, depremde yaşamını yitiren vatandaşlar için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.  Mecliste gündem dışı konuşan Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, yaşanan yıkıcı depremlerin ardından Kepez Belediyesi tarafından belediye tarafından devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi. 6 Şubat Pazartesi günü dünya tarihinin en büyük karasal depremlerinden birini yaşadıklarını ifade eden Başkan ARslan, "Kahramanmaraş merkezli olmak üzere on ili etkileyen depremde 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Kepez Belediyesi olarak yaraları beraber sarmak için hemen harekete geçtik ve yardım kampanyasını başlattık. 8 Şubat Çarşamba günü 2 tır ihtiyaç malzemesi 9 Şubat Perşembe günü yine 2 tır ihtiyaç malzemesi. Hatay Samandağ'a gönderdik. 10 Şubat Cuma günü bir tır yine ihtiyaç malzememizi Osmaniye ilimize gönderdik. Yani hızlıca o ilk hafta içinde 5 tır ihtiyaç malzemelerimizi Hatay ve  Osmaniye'ye gönderdik. 15 Şubat Çarşamba günü, belediye meclis üyemiz başkanlığında sıcak yemek yapan aşevimizi Hatay Samandağ'a gönderdik. Sabahları sıcak çorba akşamları da üç çeşit sıcak yemek dağıtımını gerçekleştirdik. Kıymetli bir organizasyona öncülük eden meclis üyemiz Necdet Uçar'a ve Kepez Belediyemiz kıymetli personellerine buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Bununla birlikte  bu yardımlarda büyük destekler sunan başta Kepezli ve Çanakkaleli hemşehrilerime de teşekkürlerimi, şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum.  Ayrıca teknik personellerimiz, iş makinamız ve damperli kamyonumuz, cenaze aracımız Çanakkale Valiliği'nin talimatıyla Osmaniye başta olmak üzere, Hatay'da  koordinarasyon merkezlerinin emirlerinde çalıştı. Ve  halen bölgede çalışmalarına devam ediyorlar” şeklinde konuştu.
 
Belediye tarafından deprem bölgesine yaptıkları yardımlar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Arslan, “Deprem Bölgesine yardım ederken bir yandan da Kepez Belediyesi olarak acil durumda neler yapılabileceğiyle ilgili çalışmalar başlattık. İlk olarak beldemizde bulunan 2000 yılından önceki yapılmış bina stoklarının tespitine başladık. Daha sonra ‘Kepezimizi depreme dayanıklı ve güçlü hale nasıl getirebiliriz?’ diye Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitemizin Mühendislik Fakültesi Dekanı ve çalışma arkadaşlarıyla birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. Yapacağımız ortak çalışmalar ile bölgede doğal afetlere karşı ne gibi  önlemler almayı planlamalarını konuştuk. 2 yıl önce Kepez'imizin yer altı haritasını çıkartmak için yaptığımız mikro belgeleme çalışmasının ne kadar doğru bir karar olduğu, ne kadar doğru bir hamle yaptığımızı da maalesef bu depremde acı bir testini yapmış olduk. Tabii üniversiteyle yapacağımız çalışmalarda bu gerçekleştirmiş olduğumuz mikro bölgeleme çalışmasının da çok büyük o verilerden faydalanacağımızı da sizlere belirtmek isterim” diye konuştu.
 
"Birçok harita üretilmiştir"
 Mecliste belediyenin imar planlarında binaların yapımı ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Kepez Belediyesi Jeoloji Mühendisi Muhsine Kocatürk, "Ülkemiz geçmiş yıllarda defalarca büyük depremler yaşamış ve bu depremler sonucunda birçok can ve mal kaybı meydana gelmiştir. Bunun en acı ve son örneğini 6 Şubat'ta Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerle yaşamış. Ülke olarak bir kez daha tecrübe ettik ki afet riski olan bölgelerde hiçbir önlem alınmadan yapılaşmalara izin verilmesi, can ve mal kayıplarının oluşmasında en önemli etkendir. Depremler açısından potansiyel riskli alanlar, imar planını esas mikro bölgelerine etüt çalışmaları ile belirlenir. Belediye Başkanı  Birol  Arslan'ın desteğiyle gösterdiği çaba ile Kepez Belediyesi sınırları içerisinde kalan bölgenin imar planına esas mikro bölgelerine etüt çalışmasının yapılması İller Bankası Anonim Şirketi'nden yüzde elli oranında hibe desteği sağlanarak 17 Haziran 2020  tarihinde karara bağlanmıştır. Karar çerçevesinde belediyemizdeki imar planını esas mikro bölgelerine etüt çalışmaları 2021 yılı Mart ayında başlamıştır. Bu çalışma beldemiz sınırları içerisinde kalan bölgede sistematik kareler yöntemi uygulanarak 105 noktada 15 metre ve 40 metre aralığında toplam 2 bin 151 metre uzunluğunda zemin sondajının yapılması ve çalışma kapsamında laboratuvar deneylerinin değerlendirilmesi ve 106 noktada sismik çalışmaların gerçekleştirilmesinden oluşmaktadır. Kepez beldemizin imar planına mikro bölgeleme etüt raporu Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı tarafından 24  Kasım 2021 tarihinde onaylanmıştır. Kepez beldesi imar planını esas etüt raporu ile yerleşime uygunluk, mühendislik jeolojisi, eğim haritaları ile yerel zemin sınıfları, kayma dalgası hızı, zemin hakim titreşim periyodu, zemin büyütmesi gibi birçok harita üretilmiştir. Raporda doğal afet tehlikelerinin ve yerleşime uygunluk durumlarının belirlenmesi sonucunda afete duyarlı imar planlamasının geliştirilmesi için ve ayrıca afet riski olan bölgelerde yapılacak her türlü altyapı ve üstyapılar için ne tür önlemlerin alın alınabileceğine yönelik tespitler yer almaktadır. Tüm bu çalışmalar beldemiz sınırları içerisinde potansiyel afet riski olan bölgelerde alınacak önlemlerin önceden belirlenerek daha sağlıklı ve güvenli imar planlarının hazırlanmasına katkı sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir” dedi.  
 
"Tek temennim bu"
Deprem sonrasında yıkılan binalara daha kolay ulaşmak ve içerisinde kimlerin oturduğunu belirlemek için kapıları numaralandırdıklarının altını çizen Kepez Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili  Müjgan Ünlü ise, "Biliyorsunuz numaralarımızı da değiştirdik. Hepsinde kapı numaralarına girdiğinizde evlerinizin binalarınızın kimlik numaraları var. Bu depremde yaşarken Maraş'ta Hatay'da bu sistemin yapılmadığı maksa entegre olunmadığından binalar  birbirine geçtiği halde ölülerini insanlar bulamıyorlar. Çünkü yapıların kimlik numaraları yok. O sisteme geçmemişler. Biz bu sisteme geçtik. Bizim elimizde dökümanlar var. İnşallah biz bunların hiç birini yaşamayız. Tek temennim bu” şeklinde konuştu.
 
Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından ek gündemlerine geçildi. Ek gündem maddeler arasında bulunan Ocak ayında, Arıtma Tesisinin devri ile ilgili alınan borçlanma kararının İler Bankasından kabul edilmesi sonrasında, Kepez Belediyesi'ne düşen ücretin ödenmesi görüşüldü. Ek gündem maddesi hakkında açıklama yapan  Başkan Arslan, “Ocak ayı meclisimizde biliyorsunuz içme sularından tesisimiz aralık ayında tamamen belediyemizin devredildi. Orada bir geniş karar almıştık. Kalan bir ücret vardı, toplam 500 bin TL  civarında bir  ödeme. Bunun yarısını ödeyeceğimiz için Ocak ayında biliyorsunuz. İller Bankası'na borçlanma kararı almıştık. Şimdi  İller Bankası'ndan kabul oldu.   Sonrasında toplam 500 bin TL’lik  bize  kalan rakam yüzde 50, 6 bin 384  lira” ifadelerini kullandı. Daha sonra madde oy çokluğuyla kabul edildi.
 
Tuğba Kulasoy