Yeni Kuşak Köy Enstitü Dernekleri'nin 83. yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk anıtına çelenk sunma töreni düzenlendi. Törene Çanakkale Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ve İrfan Mutluay, emekli öğretmenler ile vatandaşlar katıldı. Tören, Yeni Kuşak Köy Enstitü Dernekleri Çanakkale Şube Başkanı Yüksel Özdemir'in Atatürk anıtına çelenk sunmasıyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.
Daha sonra günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştiren Yeni Kuşak Köy Enstitü Dernekleri Çanakkale Şube Başkanı Yüksel Özdemir, "Cumhuriyetin devrimci önderlerinin eseri olan Köy Enstitüleri, bütün eğitbilimcilerin ilgisini çekmiş, tüm  dünyaya örnek eğitim modeli olarak önerilmiş, Cumhuriyetimizin yüz akı, özgün ve aşılamayan kurumudur.  Köy Enstitüleri tasarımı, Eğitmen kurslarından köy ilkokullarına, köy bölge okullarından Köy Enstitülerine ve Yüksek Köy Enstitüsüne kadar pek çok okulu, bunlara bağlı arazileri, üretim birimlerini, tarım alanlarını, işlikleri, atölyeleri, döner sermaye işletmelerini, dayanışma örgütlerini, köy okulları yapımını, ilköğretim seferberliğini, yani milli eğitimdeki yeni bir örgütlenmeyi ve dönüşümü kapsamıştır.  Bununla yetinmeyip, makro düzeyde de bir toplumsal ilerlemeyi, çağdaşlaşma ve modernleşmeyi  hedefleyen önemli bir toplumsal kalkınma uygulamasıdır. Bu nedenle, Köy Enstitüleri, kuruluşunun  üzerinden 83 yıl geçmesine rağmen, eğitbilimcilerin yanı sıra, toplumbilimciler, ekonomistler, siyaset bilimcilerin yakın ilgisini üzerinde toplamış ve toplamaya devam etmektedir. Hasan Ali Yücel ‘Biz Kurtuluş Savaşı’ndan sonra sosyal hayatımızda yaptığımız büyük devrimleri köylere götürecek insan yetiştirmek istedik. Biz…devrimci düşüncenin insanını göndermek istedik’ diye tarifliyordu köy öğretmenini. Köy Enstitülerinin Kuruluş yasasında da yalnızca sınıfa ya da okula  değil, köye öğretmen felsefesi vardı. Öyle de görev yaptılar. Köylerin aydınlatıcı önderi oldular.  Cumhuriyetin aydınlanma meşalesini köylere taşıdılar. Cumhuriyetin aktif yurttaşları olarak köyün içten  canlandırılması imecesinde onurla yer aldılar. Köylerin öğretmeni, ziraatçisi, sağlıkçısı, yol göstereni  olarak canlandırdılar, dönüştürdüler, aydınlattılar… Bakanıyla, İlköğretim Genel Müdürüyle, Okul  yönetici ve öğretmenleriyle, usta öğreticileriyle, öğrencileriyle bu imeceye katkı veren, yazarları,  çizerleri, şairleri, mimarları, aydınlarıyla bir devrimci ruhun adıdır Köy Enstitüleri. Yurtseverliğin,  çalışkanlığın, üretkenliğin, memleket sevdasının, hayal kurup gerçekleştiğini görebilmenin… Hasan Dağı’ndan okullarına su getiren çocukların, bataklıktan vaha yaratanların, ‘ödüllü mimari  projelerle’ tasarlanan okullarını, öğretmeniyle, öğrencisiyle, ustalarıyla birlikte yapan, okul yapmayı  öğrenen ve gittikleri köylerde de okullarını kendileri yapan… Gölköy’de okul binaları için tuğla  üretenlerin, Beşikdüzü’nde balıkçılık filosu kurup, bütün köy enstitülerine balık gönderen öğrencilerin mücadelesidir" diye konuştu.
"Hayatı eleştirme ve düşünce suçu olmayan eğitim kurumlarıdır Köy Enstitüleri"
Köy Enstitüleri'nin okula matbaa kuran Köy Enstitüsü müdürlerinin yaratıcılığının ve öğrencilerin  çıkardıkları dergilerde, duvar gazetelerindeki emek olduğunu belirten Başkan Özdemir, "Hasanoğlan’da kurulan amfitiyatrodur, heykel müzesidir. Teneffüslerde çalınan klasik müziktir, çağı yakalama kararlılığının adıdır. İkinci Dünya Savaşı’nın zor koşullarında, ekmeğin karneyle verildiği, açlık tehlikesinin baş  gösterdiği, bulaşıcı hastalıkların son derece yaygın olduğu dönemde, kurdukları değirmende ekmeklerini kendileri üreten, tarım işletmelerinde elde ettikleri ürünleri beslenmelerinde kullanan bu özgüven ve bilinçle gittikleri köylerde hizmet veren köy enstitülü çocukların, öğretmenlerin, kendi  kendine yetebilmesinin adıdır. Bugün, özellikle 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi  etkileyen ağır deprem felaketinden sonra ülkenin yeniden inşa sürecinde ve ülkemizin içinden geçmekte  olduğu çeşitli yönlerdeki yıkım sürecinde bu devrimci ruha yine ihtiyaç vardır. ‘Kendi kendine  yetebilmek!’ bugün de çok önemlidir. Öte yandan, bilimsel araştırmadır, eleştirel bilinçtir, yılda yirmi beş kitap okuma gerekliliğidir, kitap okuma ve tartışma saatleridir, okul yönetiminin ve uygulamalarının eleştirilebildiği Cumartesi  toplantılarıdır. Demokratik katılım, özyönetim, yaparak ve yaşayarak öğrenme gibi çağdaş pedagojik  yaklaşımlardır…Kitap yasağı olmayan, hayatı eleştirme ve düşünce suçu olmayan eğitim kurumlarıdır Köy Enstitüleri” dedi.
 "Köy Enstitülerinin 83. inci yaşı kutlu olsun"
Köy Enstitüleri'nin geçmişteki yarınımız olduğunu ifade eden Başkan Özdemir, "Kazanımları hâlâ günceldir. Pek çok konuda hala esin kaynağımızdır. Mücadeleleri ve yaratıcılıkları esin kaynağımızdır. İmece ruhu, üretme,  paylaşma, dayanışma, kardeşlik, karma eğitim, kız çocuklarının okutulması, imkânsızı imkân haline  getirenlerin, yaratıcılıkla zorlukların üstesinden gelenlerin mücadelesinin adıdır Köy Enstitüleri…  Onun içindir ki 83 yıl önce Köy Enstitüsünde parlayan aydınlanma ışığı, pusulamız olarak Yeni Kuşak Köy  Enstitülüler Derneği’nin büyük imecesinde geleceğimizi yönlendirmeyi sürdürüyor.  YKKED, kuruluşundan bugüne 22 yıllık mücadelesi ile Köy Enstitülerinin yarattığı devrimci, ilerici değer  ve uygulamaları ulusal bilinç düzeyine çıkarmak ve daha da ileriye taşımak, günümüz sorunlarına çözüm  üretmek amacıyla, genel merkezi, 23 şubesi, temsilcilikleri ve 3.000 üyesi ile kararlılık ve inançla  çalışmaya devam ediyor. Kuruluşunun 83. yılında Köy Enstitüsü imecesinin yaratılmasının yolunu açan büyük devrimci  Mustafa Kemal Atatürk’ü, O’nun efsane Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’yi, Köy Enstitülerinin  kurulmasında büyük emek harcamış olan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü, Milli Eğitim Bakanları  Saffet Arıkan ve Hasan-Âli Yücel’i, Köy Enstitülerinin kuramcısı ve uygulayıcısı, adını dünya eğitim  tarihine altın harflerle kazıyan eğitim devrimcisi İsmail Hakkı Tonguç’u ve bu imeceye katkı sunan  tüm Köy Enstitülüleri ve gönüldaşlarını saygıyla selamlıyoruz! Aydınlanma Işığı Sönmesin, Köy Enstitülerinin 83. inci yaşı kutlu olsun” dedi.
Başkan Özdemir'in konuşması sonrasında tören sonra erdi.
Tuğba Kulasoy