Çanakkale Belediyesi Mayıs ayı Belediye Meclis Toplantısı'nda Atikhisar Barajının doluluk oranı ile ilgili açıklama yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Baraj şu anda Nisan yağmuruyla biraz doldu ama maalesef şu anda hep aynı doluluk oranına ulaşabiliyoruz. Aylardan beride barajımızın doluluk oranı % 50-52 seviyelerinde gidiyor" dedi.
 
Çanakkale Belediyesi Mayıs ayı Belediye Meclis Toplantısı, Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası ve Kültür Merkezi Meclis Salonunda düzenlendi. Mecliste Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kentin tek içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı'nın doluluk oranlarıyla ilgili bilgileri paylaştı.
Kentin içme ve kullanma suyunun karşılandığı Atikhisar Barajnın doluluk oranının yüzde 52 olduğunu belirten Başkan Gökhan, "Maalesef Baraj doluluk oranı yağışlara rağmen fazla yükselmedi. Yağışlar var ama  demek ki bu yağmurlardan kazandığımız su kadarda su tüketiyoruz. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki günlerde meydana gelecek olan yağışlar ile Atikhisar Barajının doluluk oranı yükselir. Tabii barajı dolduran aslında kar sularıdır. Kış aylarında Çanakkale merkez kar yağışı alabilseydi Atikhisar Barajının şu anki doluluk oranı şu anda % 80-90 olurdu. Baraj şu anda Nisan yağmuruyla biraz doldu ama maalesef şu anda hep aynı doluluk oranına ulaşabiliyoruz. Aylardan beride barajımızın doluluk oranı % 50-52 seviyelerinde gidiyor" diye konuştu.

"SUSUZLUK RİSKİ DEVAM EDİYOR"
Suların kullanımıyla ilgili dikkatli olmasını gerektiğinin belirten Başkan Gökhan, "Bunu kamuoyuyla hemşehrilerimizle de paylaşıyoruz. Olabildiğince dikkatli olmalıyız. Evdeki kullanım, iş yerlerimizdeki kullanım çok önemli. Onun için bu süreçte bilgi veriyorum ki doluluk oranlarını hani yağmur yağdı baraj doldu bol bol su kullanalım moduna gelinmesin. Çünkü bu doluluk oranı ile yaz ayları için susuzluk riski devam ediyor" dedi.

"ÇELTİK EKİMİNE BİR KISITLAMA GELEBİLİR"
Bazı ürünlerin sulanmasıyla ilgili mesela Bayramiç Barajı'nda sıkıntı olmadığını söyleyen Başkan Gökhan, "Bayramiç Barajında doluluk oranı yüzde 80’i geçti. Ama Bayramiç Barajı ile ilgili bile daha çeltik ekimiyle ilgili ve diğer sulama sistemleriyle ilgili bir açıklama yok. Tam karar yok ama çok su gerektiren ürünler ile ilgili bir kısıtlama kararı alınacak gibi görünüyor. Yani çeltik ekimine bir kısıtlama gelebilir ama her şeye rağmen çeltik dışında damlama sulamayı mutlaka zorunlu. Zaten damlama sulamanın mutlaka zorunlu kılınması şart. Ben Bayramiç Ziraat Odası Başkanı'yla da bugün görüştüm. Bu tarih itibariyle Bayramiç Barajının doluluk oranı göz önüne alındığında şu an çeltik ekibine engel bir durum yok. Ama biraz kısıtlama olabilir. Yani yüz dönüm ekeceğine ne bir 80 dönüm ekilebilir gibi bir tedbir alınabilir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Tuğba Kulasoy