Lapseki Belediyesi tarafından bu yıl 38.'si düzenlenen Geleneksel Kiraz Festivali bugün start alıyor. 5 gün dürecek festivalde Lapseki’nin en iyi kirazı düzenlenecek yarışmayla belli olacak. Ayrıca festivalin 3. gününde ünlü sanatçı Cengiz Kurtoğlu yeni kordonda gerçekleşecek konser ile sevenleriyle bir araya gelecek.
 
Çay bardağı boğumuna sığmayan büyüklüğü ve lezzeti ile bilinen Lapseki kirazı için her yıl olduğu gibi bu yılda Lapseki Belediyesi tarafından festival düzenleniyor. Lapseki Belediyesi Kiraz Festivalinde hasat döneminde en iyi kiraz yarışmayla belli olacak. Bugün başlayacak başlayacak olan ve 5 gün sürecek olan 38. Geleneksel Lapseki Belediyesi Kiraz Festivalin’de ünlü sanatçı Cengiz Kurtoğlu vatandaşlarla buluşacak.
Bu yıl 38.’si düzenlenecek olan Lapseki kiraz festivali ile ilgili festival etkinlik programı hakkında açıklama yapan Lapseki belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, 38. Lapseki Kiraz Festivalinin 19 Haziran Pazartesi günü Hükümet Binası önünde Atatürk heykeline çelen sunulması ile başlayacak olan etkinliklerin 23 Haziran Cuma günü düzenlenecek olan Lapseki ilçe hayırı ile sona ereceğini söyledi.

ÜNLÜ SANATÇI CENGİZ KURTOĞLU SAHNE ALACAK
Etkinlik programının detaylarını paylaşan ve tüm Çanakkalelileri festivale davet eden Başkan Yılmaz, " Her yıl olduğu gibi bu yılda belediye olarak Lapseki kiraz festivalimizi düzenliyoruz. Bu yıl 38.’sini düzenleyeceğimiz Lapseki Kiraz festivali 19 Haziran Pazartesi günü başlıyor. Lapseki Belediyesi 38. Kiraz festivali 19 Haziranda saat 17.00’ de Lapseki Hükümet Konağı tören alanında Atatürk heykeline çelenk sunumu töreni ile başlayacak. Aynı gün 17.30’da festival korteji gerçekleşecek ve saat 18.00’de Lapseki 15 Temmuz Şehitler Parkında stand açılışı törenimiz olacak. Festivalin ilk günü yine Lapseki 15 Temmuz Şehitler Parkında bulunan anfi tiyatroda Roman Orkestrası konseri ve halk oyunları ekiplerinin halk dansları gösterisi ile tamamlanacak. 38. Kiraz festivalinin 2. gün etkinliklerinde saat 11.00’de Lapseki Belediyesi Sosyal Tesisler 1’in önündeki kordonda yelken yarışları yapılacak. Saat 14.00’te ise Sosyal Tesisler 2’de ilki geçen sen yapılan yemek yarışmamız gerçekleşecek. Festivalin ikinci gününde festivalimizin ismini oluşturan kiraz yarışması Lapseki belediyesi hizmet binasında yapılacak. Aynı gün Saat 21.00 ‘de çocuklarımız için Lapseki 15 Temmuz Şehitler parkında oyun ve çeşitli etkinliklerin bulunacağı çocuklarımızın eğleneceği çocuk etkinlikleri programını gerçekleştireceğiz. Festival programımızın 3. gününde sat 15.00’de sosyal tesisler 1’de yelken yarışlarının finali gerçekleşecek. Aynı gün saat 18.00’’de ise yeni kordonda halı saha turnuvamız başlayacak. Lapseki Kiraz festivalinin en çok ilgi geçecek olan etkinliğimiz festivalin 3. Gününde yeni kordonda yapılacak olan ünlü sanatçı Cengiz Kurtoğlu konseri olacak. Yine bir önceki festivallerimizde olduğu gibi bu etkinliğimize rekor düzeyde katılım bekliyoruz. Festivalimizin 4. Gününde saat 18.00’de yeni kordonda halı saha turnuvasının finalini gerçekleştireceğiz. Aynı gün sat 20.00’de 15 Temmuz Şehitler Parkı anfi tiyatrosunda minder güreşleri gerçekleştirilecek. Festivalimiz 23 haziran Cuma  günü yapılacak olan Lapseki ilçe hayırı ile sona erecek. İlçe hayırı öncesinde iskele şehitler camiinde tüm şehitlerimiz için mevlüt okutulacak. Her esen olduğu gibi bu senede Lapseki belediyesi olarak dolu dolu bir festival programı oluşturduk. Tüm Çanakkalelileri festivalimiz etkinliklerine davet ediyorum" dedi.

LAPSEKİ’NİN EN İYİ KİRAZI BELİRLENECEK
Lapseki Belediyesi 38. Kiraz Festivaline ismini veren ve festivalin 2. gününde Lapseki Belediyesi Hizmet Binasında yapılacak olan Kiraz yarışması ile ilgili bilgi veren Başkan Yılmaz, "38. Kiraz Festivali programı kapsamında yapılacak kiraz yarışması öncesinde belediye ekipleri ile birlikte meyve bahçelerine giderek kiraz üreticilerimize kiraz yarışmasının olduğunu hatırlattık. Yarışmaya katılmak isteyen kiraz üreticilerimize belediye ekiplerimiz tarafından  yarışma sandığı verildi. kiraz üreticilerimizi  kiraz bahçelerinde kiraz toplarken ziyaret edip yarışmaya davet ettik.38. Kiraz Festivali” Kapsamında düzenlenen kiraz yarışmasında çay bardağının boğumundan geçmeyen şampiyon kirazlarda yarışmanın ödülleri belli oldu. Bu yıl 38’cisi tertip edilen festivalde Ziraat-900 ve diğerleri olmak üzere iki farklı kategoride kirazlar yarışacak. 38. Kiraz festivalinde yarışmaya katılan ve yarışmada dereceye giren kiraz üreticileri  Kiraz Yarışmasında, En iyi Kiraz Yarışması Ödüller Ziraat 0900, Birinci: 7.500, İkinci: 5.000, Üçüncü: 3.000, Dördüncü : 2.000 Beşinci: 1.500 TL Para ödülü alacaklar. Diğer çeşitlerde ise Birinci: 7.500, İkinci: 5.000, Üçüncü: 3.000, Dördüncü: 2.000, Beşinci: 1.500 para ödülü alacak” ifadelerini kullandı.

Tuğba Kulasoy