Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışmalarını yürüten Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA), 2022 Yılı Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ile desteklenmeye hak kazanan proje ile 4 bin 650 dekar alanda ortalama 500 ton Antep fıstığı yetiştiriciliği yapan 8 köyün mahsulünün katma değer kazanacağı işleme ve paketleme tesisi kuruluyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışmalarını yürüten Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA), 2022 Yılı Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ile desteklenmeye hak kazanan proje ile Çanakkale Ayvacık’ta 4650 dekar alanda ortalama 500 ton Antep fıstığı yetiştiriciliği yapan sekiz köyün mahsulünün katma değer kazanacağı işleme ve paketleme tesisi kuruluyor.
Ayvacık Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin yararlanıcısı olduğu proje ile kurulacak işleme ve paketleme tesisi ile Ayvacık’ta üretilen ürünlerin ilçe içinde işlenmesi ve paketlenmesi ile üreticilerin ürünlerine katma değer sağlanacak.
Gerçekleştirilen sözleşme töreninde Ayvacık Kaymakamı İlker Eker ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç tarafından Ayvacık Antep fıstığı adı altında markalaşma sürecinde üreticilerine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen projede imzalar atıldı.

Çiftçilere İyi Bir Gelir Kaynağı Oluşturulması Hedefleniyor
Projenin uygulama alanı Ayvacık ilçesinde Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmakta olan üreticilerin yörede Antep fıstığına olan talep ve ilgiyi karşılamak, sürekliliği sağlamak, ekiliş alanlarını ve üretim miktarını artırmak hedefleniyor. Bu proje ile Ayvacık ilçesinde çoğunlukla; Ahmetçe, Sazlı, İlyasfakı, Kuruaba, Büyükhusun, Şapköy, Erecek ve Küçükçetmi köylerinde üretim yapan üreticiler hasat ettikleri ürünlerin işlenmesi ve paketlemesini yapma ikanı bulacak.
Projenin faaliyete geçirilmesi ile bitkisel üretimde Antep fıstığı ve ürün çeşitliliğinin devamlılığı, yıl içindeki gelir dağılımının optimize edilmesi, iş gücünün yıl içine dağıtılması, çiftçilere iyi bir gelir kaynağının oluşturulması hedefleniyor. Alternatif ve karlı ürünler sağlamak için kaliteli üretimin il içi ve il dışı pazarlara satış yapılmasına da olanak sağlayacak. Ayrıca ilçede Ayvacık Antep fıstığı markası adı altında ilçede de üretim yapıldığı bilinecek.
Toplam bütçesi 2.540.295,68 TL olan projede 1.905.221,76 TL’lik tutar GMKA hibe desteği ile olarak sağlanacak.

Haber Merkezi